Cīņas par šļirci un uz ielas guloši cilvēki. Kas notiek Bruņinieku ielā pastiprinātā policijas klātbūtnē? (4)

Narkomānijas problēma Bruņinieku ielā Foto: Mārtiņš Otto/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušas divas nedēļas, kopš iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens paziņoja, ka pastiprināta uzmanība tiks pievērsta narkomānijas un narkotiku izplatības problēmai Bruņinieku ielas apkārtnē. Kaut gan policija pastiprināti patrulē apkaimē, dažādi "uzliesmojumi" notiek joprojām.

Kad portāls "Apollo" apmeklēja Bruņinieku un Avotu ielas apkaimi 20. jūlijā, vietējie iedzīvotāji sacīja, ka situācija uzlabojusies, salīdzinot ar to, kāda tā bija bijusi pirms dažiem mēnešiem.

Tomēr joprojām novērojami dažādi "uzliesmojumi", portālam "Apollo" atklāja vietējie iedzīvotāji.

"Policija patrulē bet nu.. problēma jau paliek neatrisināta ar tirdzniecības vietām."

Dažādi kadri ar situācijām Bruņinieku ielas un citās Rīgas apkaimēs joprojām tiek publicēti "riga.unseen", kas turpinās, par spīti pastiprinātai likumsargu klātbūtnei. Vienā no tiem, piemēram, redzams, ka divi vīrieši, no kuriem viens bruņojies ar nazi, cīnās par šļirci. Kādā citā redzams, kā policija aiztur asinīm noklātu vīrieti. Pie tā rakstīts, ka aizturētais iepriekš izdemolējis dzīvokli un uzbrucis policistam.

Iedzīvotājus aicina nebūt vienaldzīgiem

Viena šāda epizode notikusi 31. jūlijā pa dienu, kad kāda sieviete gulēja uz ielas pretī Iekšlietu ministrijas ēkai.

Neatliekamie dienesti izsaukumu saņēma neilgi pirms plkst. 14, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) notikuma vietā ieradās astoņu minūšu laikā, pastāstīja dienesta pārstāve Ilze Bukša. Taču, atbraucot mediķiem, persona piecēlās un skriešus metās prom. NMPD darbinieki vēl centās personu uzrunāt un noskaidrot viņas datus, taču sieviete nesadarbojās.

Bukša norādīja, ka šajā gadījumā rodas jautājums, vai tie, kas zvanīja NMPD, sākumā noskaidroja, vai personai nepieciešama medicīniskā palīdzība. Viņa atgādināja, ka, redzot uz ielas guļam cilvēku, sākumā vajadzētu pieiet klāt un viņu uzrunāt. Ja persona neatbild, viņu var mēģināt viegli papurināt aiz pleca.

NMPD pārstāve aicināja iedzīvotājus uzdot jautājumu - vai mēs tāpat rīkotos, nepieejot klāt un neuzrunājot uz ielas gulošu cilvēku, ja tas būtu mūsu tuvinieks. Viņa atgādināja, ka NMPD rīcība un ierašanās notikuma vietā var būt izšķiroša kritiskās situācijās, piemēram, kad apstājusies elpošana vai gūtas smagas traumas.

Tāpat šādās situācijās izšķiroša var būt iedzīvotāju rīcība, tostarp noskaidrojot cietušā stāvokli un nepieciešamības gadījumā uzsākot atdzīvināšanas procesus.

Policija strādā pastiprināti, bet vairums pārkāpumu nav saistīti ar narkotikām

Pēdējo divu nedēļu laikā Rīgas pašvaldības policija (RPP) Avotu apkaimē strādā pastiprināti, tomēr konstatēto pārkāpumu skaits, kas saistīti ar narkotikām, ir salīdzinoši maz.

Video: Iedzīvotāji iemūžinājuši narkomānijas problēmu Rīgā

Patruļu skaits apkaimē palielināts pēc tam, kad vietējie iedzīvotāji pievērsa policijas uzmanību uz regulāriem ar narkotisko vielu lietošanu saistītiem pārkāpumiem Bruņinieku ielā, portālam "Apollo" pastāstīja RPP.

Taču, ņemot vērā pārkāpumu specifiku, kārtības sargi pastiprināti strādā ne tikai Bruņinieku ielā, bet visā Avotu apkaimē. Divu nedēļu laikā reģistrēti 56 sabiedriskās kārtības traucējumi, bet papildu tiem īstenotas 30 apsekošanas, kurās kārtības sargi kājām izstaigā konkrētus namu pagalmus un kāpņu telpas.

Kā norādīja RPP, katru Rīgas kāpņu telpu policistiem izstaigāt nav iespējams, tomēr atsevišķām vietām tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, ņemot vērā iedzīvotāju ziņoto. Tiesa, lielākoties šādā veidā pārkāpumi netiek atklāti.

Starp šiem notikumiem 18 ir par dažādiem ar alkohola lietošanu saistītiem pārkāpumiem, 17 par trokšņošanu. Savukārt deviņos gadījumos policija devusies izsaukumos par kāpņu telpās vai pagalmos guļošām personām. Tāpat policijai ziņots arī par četriem konfliktiem, bet divos gadījumos konstatēti ar narkotikām saistīti pārkāpumi.

26. jūlijā patrulēšanas laikā kārtības sargi Bruņinieku ielā pamanīja kādu vīrieti, kuram skrienot pāri ielai no kabatas izkrita šļirce. Aizdomīgais vīrietis iekāpa kādā automašīnā, kuru kārtības sargi pēc mirkļa apturēja. Gan vadītājs, gan pasažieris izskatījās apreibuši, tādēļ viņi tika nodoti Valsts policijai. Turklāt pie viena no viņiem tika atrasti divi iepakojumi ar baltu pulverīti un nazis.

Savukārt 28. jūlijā Aleksandra Čaka ielā patrulēšanas laikā tika pamanīta trīs vīru kompānija, kuri, ieraugot policijas darbiniekus, metās bēgt katrs uz savu pusi. Viens no vīriešiem tika aizturēts, un atklājās, ka viņš ir izsludināts meklēšanā. Turklāt pie vīrieša tika atrastas vairākas šļirces un bija aizdomas, ka viņš ir narkotiku reibumā, tādēļ ar viņu darbu turpināja Valsts policija.

Pārējos uzskaitītajos pārkāpumos kārtības sargi atkarībā no situācijas vai nu piemēroja sodu, uzsāka administratīvo procesu, izteica brīdinājumu vai nogādāja pārkāpēju policijā, medicīnas iestādē vai patversmē.

Rīgas pašvaldības policija atgādina, ka arī turpmāk Avotu apkaimē strādās pastiprināti un aicina iedzīvotājus ziņot par katru pamanīto pārkāpumu. Tieši iedzīvotāju ziņojumi par dažādiem pārkāpumiem tiek ņemti vērā, plānojot patruļas, atgādināja RPP pārstāvis Toms Sadovskis.

Portāls "Apollo" sazinājās arī Valsts policiju, aicinot pastāstīt par likumsargu paveikto Bruņinieku ielas apkaimē pēdējo nedēļu laikā.

Kas notiek Bruņinieku ielā?

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka pēdējo nedēļu laikā, pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai, aktualizējusies narkomānijas un narkotiku aprites problēma Bruņinieku ielas apkaimē Rīgā.

Tieši iedzīvotāju aktivitātes dēļ pastiprinātu uzmanību situācijai pievērsa Ģirģens, kurš 17. jūlijā sociālajos tīklos rakstīja, ka "sazinājos ar Rīgas pašvaldības policijas vadību, un vienojāmies par intensīvu patruļu uzsākšanu pilsētas centrā sadarbībā ar Valsts policija, lai pilsētu attīrītu no nelabvēlīgiem elementiem, kas apdraud Rīgas iedzīvotāju drošību".

Kaut gan situācijai pievērsta pastiprināta uzmanība, redzams, ka pārkāpumi novērojami vēl aizvien.

Portāls "Apollo" turpina sekot ne tikai situācijai Bruņinieku ielā, bet turpina skaidrot, kas ar vielu atkarīgajiem notiek pēc nonākšanas policijas redzeslokā, cik pieejama ir ārstēšana un kā notiek narkomānu rehabilitācija un resocializācija, kā arī par to, cik samērīgi ir sodi par ar narkotikām saistītiem pārkāpumiem. Par šiem jautājumiem vēstīsim jau pavisam drīz.

Foto: Narkomānijas problēma Bruņinieku ielā

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu