Pārāk radoši un nesamērīgi dārgi: mīti par interjera dizainu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Bieži sastopamie nepareizie priekšstati par interjera dizainu traucē dizaineriem un klientiem saprasties un kopīgi izveidot sapņu dzīvokli. Dizaina studijas "NK Interior" vadītāja Nika Križanovskaja pastāstījusi, no kādiem uzskatiem jāatsakās, uzticot remontu profesionālim, vēsta portāls "InStyle". 

Interjera dizaineris ir ļoti radošs un nesakārtots cilvēks

Pastāv viedoklis, ka interjera dizaineris ir bezgalīgi radoša personība, kura pielāgojas neredzamajai mūzai un iedvesmai. Patiesībā radošums ir tikai neliela procesa sastāvdaļa, un tas notiek tikai pēc klienta pieprasījuma. Lielākā dizaina projekta daļa ir saistīta ar detaļām, kurām piemīt precizitāte: ergonomika, pārbūves noteikumi, projekta budžets un daudz kas cits. Pats dizainera darbs ir tālu no bezgalīga iztēles lidojuma, bet drīzāk precīzāka visu procesu kontrole: ir jāsaskaņo materiālu piegāde, santehnika, mēbeles, jāatrisina strīdīgi jautājumi, un radošumam neatliek daudz vietas. 

Dizaineris veidos visu pēc savas gaumes

Dizainera darbā viss sākas ar tehnisko specifikāciju. Kas tas ir? Darba apjoms ir pamatīgs un tajā ietilpst dažādu jautājumu risināšana. Projekts tiek izstrādāts uz pamata, kas ļauj noskaidrot, ko klients patiesībā vēlas. Tāpat klients atlasa atsauces ar interjeru attēliem, kas viņam patīk, kurus pirms darba uzsākšanas obligāti apspriež: kas tieši katrā fotoattēlā patīk vai nepatīk. Starp citu, darba uzdevumi jāparaksta tā, lai projekta vidū nebūtu vēlmes visu ātri pārveidot un pakārt ķīniešu laternas pa visu istabu. Katrs interjers ir izveidots konkrētam klientam, tāpēc bez klienta zināšanām, vēlmes un piekrišanas nekas neparādās nevienā interjerā.

Projekta izstrāde ir ļoti dārga un laikietilpīga

Projektēšanas izmaksas tiek aprēķinātas kvadrātmetros. Bieži vien, reizinot ar sava dzīvokļa platību, potenciālajam klientam rodas iespaids, ka labāk ir ietaupīt. "Mēs visu darīsim paši!" - daži izmisīgi izlemj, un galu galā viņi parasti iztērē vēl lielāku naudas summu. Faktiski dizaina projekta izmaksas ir tikai 3-5% no kopējām remonta izmaksām, kas šajā procesā ietaupīs daudz finanšu, pūļu un laika.

Dizains ir dizainera fantāzija, kuru ir grūti atdzīvināt

Pieredzējis dizaineris nekad neieteiks kaut ko tādu, kas neeksistē, un kuru nevar izgatavot vai realizēt pēc pasūtījuma. Dizaineris, kurš zina savu biznesu, vienmēr spēj iekļauties budžetā. Ja jums ir ideja par to, cik tieši esat gatavs tērēt savam dzīvoklim, jūsu projektā noteikti nebūs itāļu dīvāna ar sešu ciparu cenu zīmi.

Dizainerim jāatstāj radošs iespaids jau pirmajā tikšanās reizē

Patiesībā pirmās tikšanās ir vajadzīgas, lai savstarpēji iepazītos un iegūtu informāciju: dizainerim ir svarīgi saprast, ko vēlas klients, kas viņam patīk, kāds ir viņa dzīvesveids.

Jums nav jāuztraucas, ja darba sākumā dizaineris uzdod daudz jautājumu un neko nepiedāvā. Dalieties ar viņu visās savās domās, idejās un vēlmēs un redziet, ko dizaineris jums dod pretī.

Ja ir laba gaume, tad dizaineris nav vajadzīgs

Veicot remontu, ir jāņem vērā daudzas nianses, kas nekad ienāks prātā cilvēkam, kurš ar to nav profesionāli saistīts. Turklāt dizaineris ir persona, kas pastāvīgi pieņem lēmumus: kāda sienas krāsa, kāda būs grīdlīste, kāda veida palodzes un vēl daudz vairāk. Personai, kura pirmo reizi saskāras ar šiem jautājumiem, būs nepieciešams ilgs laiks, lai saprastu ļoti specifiskas nianses un procesus.

Nelielā dzīvoklī nav jēgas veikt remontu ar dizainera palīdzību

Šis ir viens no visizplatītākajiem nepareizajiem priekšstatiem. Patiesība ir tāda, ka tieši mazie dzīvokļi visvairāk prasa profesionālu pieskārienu. Galu galā šeit ir nepieciešams racionāli izmantot katru centimetru, un tā, lai tur būtu ērti dzīvot. Pat studijas tipa dzīvoklī 28 kvadrātmetru platībā varat ievietot: virtuvi - viesistabu ar dīvānu viesiem, darba vietu uz balkona, trīs plašus skapjus un pat atsevišķu mazu guļamistabu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu