CVK skatīs Lejnieka-Puķes sūdzību par viņa svītrošanu no RD vēlēšanu kandidātu saraksta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas dome. Ilustratīvs foto.
Rīgas dome. Ilustratīvs foto. Foto: Paula Čurkste/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien skatīs Raimonda Lejnieka-Puķes iesniegumu, kurā apstrīdēts Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas lēmums par viņa svītrošanu no Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām pieteiktā partijas "Jaunās Saskaņas" kandidātu saraksta, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Zaharova.

Lēmums saskaņā ar likumu apstrīdēts CVK, kura šo sūdzību skatīs šodien plkst.15, Smilšu ielā 4. Mediju pārstāvjiem sēdes atspoguļošanai jāpiesakās iepriekš, norādīja CVK pārstāve.

Lejnieks-Puķe uzskata, ka atbilst prasībai par kandidēšanu Rīgas domes vēlēšanās, jo ir nodokļu maksātājs Rīgā, kā arī ir sociāli apdrošināts vairāk nekā četrus mēnešus.

Likums nosaka, ka, lai būtu tiesības kandidēt attiecīgās pašvaldības vēlēšanās, viens no iespējamajiem nosacījumiem ir, ka kandidātam attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā ir bijis jānostrādā kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam vismaz pēdējos četrus mēnešus. Pretendentam šis nosacījums ir jāizpilda atbilstoši likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" regulējumam.

3.augustā noslēdzās termiņš, kura laikā CVK varēja apstrīdēt Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas lēmumu svītrot kādu no kandidātiem. Iesniegumu ar lēmuma apstrīdēšanu CVK teorētiski var saņemt arī vēlāk, ja tas termiņa laikā ticis nosūtīts pa pastu.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja, ka neatbilstības dēļ likumā noteiktajām prasībām, kurām ir jāatbilst, lai kandidētu pašvaldību vēlēšanās, no Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām pieteiktajiem partijas "Alternative", "Jaunā Saskaņa" un Rīcības partijas sarakstiem kopā svītroti desmit kandidāti.

Vēlēšanu komisija kandidātus svītrojusi dažādu iemeslu dēļ, bet lielākajai daļai nebija likumā noteiktā attiecīgā kandidēšanas pazīme - vai nu Rīgā nav nepārtraukti desmit mēnešus reģistrēta dzīves vieta, vai nav darba vietas Rīgā vai arī galvaspilsētā nepieder nekustamais īpašums, norādīja Kokins. Lai varētu kandidēt vēlēšanās, pretendentam ir jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu