Skudriņas konkurentu advokāts komentē apsūdzības plaģiātismā: Gundegas nopelni pasākumā nav (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gundega Skudriņa
Gundega Skudriņa Foto: LETA

30. jūlijā pasākumu rīkotāja Gundega Skudriņa publiski pauda viedokli, ka radošā apvienība “Šarmants” kopējuši viņas idejas un koncepciju jaunā projekta “Sajūti Liepājas garšu” ietvaros. Tiesa, apvienība “Šarmants” un tās pieaicinātais advokāts Andris Tauriņš no zvērinātu advokātu biroja “Sorainen” nepiekrīt minētajam viedoklim un uzskata to par nepamatotu, portālam “Apollo” vēsta apvienības pārstāve. 

Kā norāda advokāts, Skudriņas ierakstu esot iespējams pārprast. Tur izmantoti attēli no viena konkrēta “Šarmants” organizētā pasākuma “Sajūti Liepājas garšu”, bet iepretim tiem selektīvi esot atlasīti attēli no dažādiem “Skudras Metropoles” rīkotiem notikumiem plašākā laika griezumā. Ieraksta autore norāda, ka ne jau šo detaļu līdzība ir problēma, bet pati koncepcijas kopija, par ko grūti spriest, ja pasākums nav apmeklēts klātienē.

"Lai runātu par Skudriņas vai "Skudras Metropoles" intelektuālā īpašuma aizskārumu, visupirms jākonstatē darba esamība un tā autorība. Identificējot radošo darbu, jāatceras, ka Autortiesību likums neaizsargā idejas; to brīva aprite un izmantošana ir būtisks sabiedrības attīstības un jaunrades pamatnosacījums. Idejas nevienam nepieder, savukārt līdzīgu ideju atšķirīgs izpildījums nepārkāpj autortiesības. Ja ideja ir izteikta konkrētā formā, likuma aizsardzību bauda šī konkrētā forma. Savukārt ideju citi var brīvi izmantot, ietērpt to jebkādā citā formā un tādējādi radīt jaunus darbus.

Ir sarežģīti vai pat neiespējami pierādīt, kurš pirmais iedomājās un īstenoja konkrētus radošos risinājumus, kad interneta vidē jau ir konstatējamas to neskaitāmas versijas. Kamēr šo ideju izpildījums nav identisks, nav arī pamata apsvērt autortiesību pārkāpumu.

Vispārīgi varētu būt apspriežams jautājums par pasākumu scenārijiem kā autortiesību objektiem. Taču tādā gadījumā jāskata visi pasākumu veidojošie elementi to kopumā.

Šajā gadījumā nav ne mazāko šaubu, ka Liepājā radītais pasākums ir oriģināldarbs, un Gundegas Skudriņas nopelni tajā nav. Ar grandiozu ieguldījumu visu tekstuālo scenāriju Liepājas pasākumam radījusi dzejniece Maija Kalniņa.

Priekšnesums “Sajūti Liepājas garšu” ietver daudz būtisku sastāvdaļu, kuras veido pasākuma identitāti un oriģinalitāti, kam ir maz līdzības ar “Skudras Metropoles” rīkotajiem pasākumiem. Skudriņas ierakstā uzskaitītie elementi arī savienoti kopā neveido “Šarmants” organizētā pasākuma identitāti. Tie nevar tikt pakārtoti darba definīcijai Autortiesību likuma izpratnē, kā arī neiztur oriģinalitātes un jaunrades kritērijus. Turklāt Skudriņa pati atzīst: “Es neapšaubu, ka daudzviet pasaulē pasākumos izmanto smiltis vai iekārtas glāzes. Protams, tas nav mūsu izgudrojums [..]”,” skaidroja advokāts. 

Radošā apvienība “Šarmants” cienot Skudriņas veikto darbu, tomēr neatbalstot pieeju, ka tiek monopolizētas idejas, ko izmanto visā pasaulē. Nepārdomāti izteikumi un apsūdzības plaģiātismā radot kaitējumu reputācijai, tāpēc apvienība “Šarmants” cerot, ka šādi apgalvojumi ir nepareiza faktu interpretācija, nevis apzināts mēģinājums nomelnot konkurentus.

Foto: Gundegas Skudriņas kritiku izpelnījušās vakariņas

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu