Pēc atgriešanās no Polijas lietuviešiem, iespējams, būs jāievēro karantīna

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki lidostā. Ilustratīvs attēls
Cilvēki lidostā. Ilustratīvs attēls Foto: BORJA SUAREZ / REUTERS

Saistībā ar epidemioloģisko situāciju Polijā, kur turpina pieaugt jaunā koronavīrusa izplatība, jau no nākamās nedēļas cilvēkiem, kas ieradīsies vai atgriezīsies Lietuvā no šīs valsts, visticamāk, tiks noteikta obligāta divu nedēļu pašizolācija, trešdien brīdinājusi Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) Viļņas departamenta direktore Rolanda Liņģiene, aicinot cilvēkus šai situācijā pēc iespējas atturēties no ceļošanas.

"Ja vien varam, atliekam ceļošanu, jo nezinu, kādam brīnumam jānotiek, lai jau pirmdien pēc atgriešanās no Polijas nevajadzētu izolēties. Ne tikai no Polijas - ir vēl vairākas kandidātes [iekļaušanai jaunā koronavīrusa "melnajā sarakstā"], bet epidemioloģiskā situācija [Polijā] ir īpaši nelabvēlīga," viņa sacījusi žurnālistiem.

Lietuvas "melnajā sarakstā" tiek iekļautas valstis, kurās pēdējo divu nedēļu laikā reģistrēti vairāk nekā 16 jauni inficēšanās gadījumi, rēķinot uz 100 000 cilvēkiem, - atgriežoties no tām, noteikta obligāta pašizolācija. Šo sarakstu katru piektdienu atjaunina veselības ministrs Aurēlijs Verīga.

Saskaņā ar Eiropas slimību profilakses un kontroles centra datiem pirmdien Polijā saslimstības rādītājs sasniedza jau 17,9 inficēšanās gadījumus, rēķinot uz 100 000 cilvēkiem.

Aizvadītajā diennaktī Polijā inficēšanās apstiprināta vēl 640 cilvēkiem un vīrusa izraisītā slimība Covid-19 prasījusi 18 upurus. Kopējais atklāto inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis 48  789, bet miruši kopumā 1756 cilvēki.

Liņģiene arī norādījusi, ka nolūkā ierobežot vīrusa izplatību un apzināt iespējami inficētās personas, tiek apsvērta iespēja noteikt, ka visiem aviopasažieriem, kas ierodas Lietuvā, jau lidmašīnā obligāti jāreģistrējas. Tāds lēmums varētu tikt pieņemts, jo valstī pieaug "importēto" inficēšanās gadījumu skaits.

"Protams, tas būs neērti, bet bezatbildīgu cilvēku dēļ nākas ciest visai sabiedrībai," viņa piebildusi.

Pēc epidemioloģes teiktā, ja situācija valstī vēl vairāk pasliktinātos, obligāta reģistrācija tiktu noteikta arī dažādu pasākumu dalībniekiem.

"Pasākumos inficēšanās gadījumu skaits nav nekāds mazais. Festivāli, koncerti, pilsētas svētki - cilvēki šādās vietās inficējas, un epidemiologiem ir ļoti grūti tādā pūlī atrast meklēto," skaidrojusi Liņģiene, piebilstot, ka tas tiktu darīts, ievērojot prasības attiecībā uz datu aizsardzību.

Jau ziņots, ka Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta desmit cilvēkiem, bet kopējais inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis 2147. Reģistrēts arī viens nāves gadījums un kopējais Covid-19 upuru skaits pieaudzis līdz 81, bet vēl 13 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu