Bioloģiski faktori, kas ietekmē mīļotā krāpšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Ir daudz iemeslu, kāpēc cilvēki riskē ar savām attiecībām, kļūstot neuzticīgi. Tas varētu būt saistīts ar pašām attiecībām (neapmierinošas vai nepiepildošas) vai situāciju (personai vienkārši bija iespēja). Tomēr krāpšanas pamatā var būt arī bioloģiski un hormonāli faktori, kas vismaz daļēji ietekmē krāpšanu, vēsta portāls "PsychologyToday". 

Filmā "Unfaithful", kuru daudzi uzskata par zelta klasiku starp filmām par neticību, šķiet, ka Diānas Leinas personāžam ir viss: jauka māja, bērni un piekājīgs, kaut arī nedaudz garlaicīgs vīrs. Tomēr pēc satikšanās ar pievilcīgu jaunāku vīrieti, viņa uzskata, ka ir labi būt neuzticīgai. Kāpēc viņa krāpjot riskē ar stabili laimīgo laulību un ģimeni?

Hormoni

Pētījumos ir noskaidrota saikne starp attiecību statusu un vīriešu testosterona līmeni. Konkrēti, vīriešiem, kuri bija iesaistījušies romantiskās attiecībās, testosterona līmenis bija par 21% zemāks nekā vīriešiem, kuri bija vieni. Tāpat atsevišķā pētījumā atklājās, ka vīrieši, kuriem bija augstāks testosterona līmenis, ziņoja par lielāku interesi par seksu ārpus viņu attiecībām. 2019. gada pētījumā pētnieki paņēma siekalu paraugus no 225 pusmūža Eiropas vīriešiem un jautāja, vai viņi ir bijuši uzticīgi pašreizējās attiecībās. 37,5% vīriešu paziņoja, ka ir krāpuši savas otrās pusītes.

Pētnieki arī atklāja, ka tiem, kas bijuši neuzticīgi, biežāk bija arī augstāks testosterona līmenis salīdzinājumā ar tiem, kuri par krāpšanos neatzinās. Šāda veida iedarbība nav tikai vīriešiem. Pētījumi arī liecina, ka biežāk krāpjas sievietes ar augstāku estrogēna līmeni.

Tagad, ņemot vērā šos atklājumus, jums var rasties jautājums par pašreizējā partnera hormonu līmeni. Lai arī var būt vilinoši slepeni izmantot testēšanas komplektu, lai noteiktu partnera testosterona un estrogēna līmeni, ir daudz vienkāršāks veids, kā noteikt hormonu līmeni. Kā? Klausoties mūsu partneru balsis. Vīriešiem ar dziļākām balsīm ir augstāks testosterona līmenis, savukārt sievietēm ar augstākām balsīm ir vairāk estrogēna. Ja balssskaņa attiecas uz hormonu līmeni, tas var būt saistīts arī ar neuzticību. Liekas, ka mēs intuitīvi sasaistām neticību un balss skaņējumu.

Vienā pētījumā dalībnieki klausījās vīriešu un sieviešu balsu audio klipus, kas bija digitāli mainīti tā, lai būtu augstāks vai zemāki. Balstoties uz viņu balsi, dalībnieki pēc tam norādīja, cik liela būs katras personas iespējamā neuzticība. Rezultāti atklāja, ka dalībnieki vīriešus ar vīrišķīgām dziļajām balsīm un sievietes ar sievišķīgi augstām balsīm uzskatīja par daudz blēdīgākiem nekā vīriešiem ar augstām balsīm vai sievietēm ar dziļām balsīm. Lai arī dziļas vīriešu balsis parasti ir pievilcīgākas, kad sievietes vēlas ilgtermiņa attiecības, viņas mēdz izvairīties no zemām vīriešu balsīm. Turpretī, apsverot īstermiņa attiecības, kurās krāpšanās rada mazāk problēmu, sievietes deva priekšroku vīriešiem ar vīrišķīgām balsīm.

Ovulācijas cikls

Sievietēm viņu ovulācijas cikls citā bioloģiskā faktorā, kas var ietekmēt viņus neuzticības iespējamību. Konkrēti, sievietes biežāk krāpj, kad, visticamāk, iestājas grūtniecība (t.i., kad notiek ovulācija). Šī šķiet absolūti briesmīga ideja, kāpēc gan tā būtu? Evolucionāri runājot, sievietēm vajadzētu vēlēties iegūt pēcnācējiem labākos iespējamos gēnus. Šāds seksīgs palīgs var netikt pie bērna audzināšanas, tāpēc viņai ir jābūt stabilākam partnerim, kurš nodrošinās drošību, tieši tāpēc sieviete var nolemt krāpt, nevis pamest savu galveno partneri pavisam. Tā rezultātā, ja sieviete nonāk attiecībās ar mazāk kvalitatīvu partneri, viņa krāps, kad būs visauglīgākā, lai viņas pēcnācējiem būtu labāki gēni. 

Šīs bioloģiskās ietekmes dēļ var likties, ka cilvēks nevar nekrāpt, jo viņš / viņa ir hormonu žēlastībā. Tomēr tas nav tas, ko rāda pētījumi. Ja bioloģija būtu liktenis, tad katrs vīrietis ar augstu testosterona līmeni un estrogēna līmeni būtu sērijveida krāpnieks, kas acīmredzami tā nav. Drīzāk hormoni var apgrūtināt pretošanos, bet cilvēkiem ir spēja būt apzinīgiem un reflektējošiem, tāpēc viņiem vajadzētu būt atbildīgiem par savu izvēli.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu