Zinātnieki atklājuši jaunas zvaigznes, kuru eksistenci nav iespējams izskaidrot (26)

Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Zinātnieki mūsu Galaktikā ir atklājuši padsmit zvaigznes, kas ir neizskaidrojami bagātas ar fosforu, kas ir viena no vissvarīgākajām dzīvības sastāvdaļām uz planētas Zeme, vēstī medijs "Vice".

Visas dzīvības formas uz Zemes, ieskaitot cilvēkus, sastāv no vairāku elementu kopuma. Fosfors ir viens no galvenajiem elementiem, kas padara dzīvību iespējamu. Zinātnieki vēl aizvien meklē atbildes, lai noskaidrotu, kādi zvaigžņu procesi rada šo svarīgo bioloģisko sastāvdaļu.

Zinātnieku komandai ir izdevies padziļināt pētījumus, lai izprastu šī svarīgā elementa mistēriju. Otrdien, 4. augustā, publicētais pētījums "Nature Communications" apliecina, ka Piena ceļā ir atklātas 15 "ķīmiski savdabīgas zvaigznes", kas uzrāda "ļoti augstu fosfora daudzumu", ko nevar izskaidrot ar vienu no jau esošajām teorijām.

"Fosfors ir īpaši interesants, jo ir tikai pieci elementi, no kuriem, kā mēs zinām, dzīve uz Zemes ir atkarīga. Tie ir: ogleklis, slāpeklis, skābeklis, fosfors un sērs," 

norādīja pētījuma galvenais autors astronoms Tomass Maserons no Kanāriju salu Astrofizikas institūta.

"Fosfors ir mazāk bagātīgs," viņš piebilda, "tāpēc kopumā ir lielas neskaidrības par to, no kurienes tas nāk."

Maserons un viņa kolēģi ieskicēja vairākus modeļus, lai izskaidrotu šīs ar fosforu bagātās zvaigznes, kas, iespējams, ir līdzīgas sen mirušām zvaigznēm, kuras ar šo dzīvību dodošo elementu "iesēja" mūsu pašu Saules sistēmu.

Visticamākais izcelsmes stāsts ir tāds, ka šīs jaunatklātās zvaigznes ir dzimušas no jau mirušu zvaigžņu pelniem, kuros kāda vēl nenoskaidrota iemesla dēļ ir radies tieši fosfors.

Šis būtu iespējams, ja zvaigznes eksplodētu supernovā, tādējādi radot jaunas fosfora bagātas zvaigžņu saimes. Tomēr šī scenārija datormodeļi liek domāt, ka jaunajām zvaigznēm vajadzētu būt bagātām arī ar oglekli, nātriju un sēru. Turpretī zinātnieku komandas novērotās zvaigznes šo modeli neuzrāda.

Ir arī iespējams, ka šīs jaunatklātās zvaigznes ir "nozagušas" fosforu no pavadošās zvaigznes, kas riņķo tuvu tām. Sadursmes starp neitronu zvaigznēm, kas ir mirušo zvaigžņu klase, ir vēl viens potenciāls veids, kā radīt ar fosforu bagātinātus gāzes un kosmosa gruvešu mākoņus. Tomēr visi šie skaidrojumi tādā vai citādā veidā ir pretrunā ar faktiskajiem novērojumiem.

"Šajā pētījumā ir uzskaitīta visu iespēju izpēte," sacīja Maserons. "Būtībā īstā atbilde ir tā, ko mēs vēl nezinām."

Šī iemesla dēļ komanda plāno izpētīt zvaigznes dažādos gaismas viļņu garumos, lai uzzinātu vairāk par to ķīmiskajiem sastāviem.

"Papildus novērojumiem, ko mēs veiksim, būs vēl viens svarīgs aspekts sadarbībā ar evolūcijas ekspertiem, kuriem tagad ir jāizstrādā jauni modeļi un, iespējams, jāievieš jauna fizika, lai mēģinātu reproducēt to, ko esam novērojuši, un tādējādi mēģināt izprast šo zvaigžņu izcelsmi," secināja Maserons.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu