Veselības inspekcija nosaka aizliegumu peldēties Lielupes kreisā krasta "Pasta salas peldvietā"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Tiek noteikts aizliegums peldēties Lielupes kreisā krasta "Pasta salas peldvietā", aģentūru LETA informēja Veselības inspekcijas (VI) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Tāpat tiek ieteikts nepeldēties Lielupes labā krasta peldvietā Jelgavā, kur konstatēts mikrobioloģiskais piesārņojums un ūdens kvalitāte neatbilst prasībām.

Minētie lēmumi izriet no augusta sākumā VI veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm, kurās tostarp konstatēts, ka pārējās oficiālajās peldvietās ir atļauts peldēties.

Lai arī oficiālajās peldvietās zilaļģu savairošanās šobrīd nav konstatēta, tomēr inspekcija vērš iedzīvotāju uzmanību, ka šībrīža laikapstākļu dēl ir pieaudzis zilaļģu savairošanās risks.

Saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju, zilaļģu savairošanās pazīmes jūlija beigās un augusta sākumā bija novērotas šādās neoficiālajās peldvietās: Mazā Baltezera peldvietā "Mārsili", Jaunmārupes ūdenstilpnē "Pavasari", Ķekavas novadā, Daugavā pie atpūtas vietas "Ziedonis", Daugmalē pretī Nāves salai un Baldones peldvietā "Saliņas".

Tāpēc VI aicina iedzīvotājus īpaši izvērtēt ūdens kvalitāti, ja netiek izmantotas oficiālās peldvietas. Pirms peldes ir jāveic apskate, izvērtējot vai nav redzamas zilaļģu savairošanās pazīmes.

Pastiprinātas zilaļģu savairošanās gadījumā ūdens kļūst biezāks, duļķaināks, krāsa var būt izteikti zaļa, zilganzaļa, dzeltenbrūna, kā arī ūdens var pārklāties ar zilganzaļu plēvi, ūdenim var parādīties neraksturīga smaka. Zilaļģēm atmirstot un sadaloties, krāsa kļūst neizteiksmīgāka, pelēkbrūna.

Ja tiek novērotas zilaļģu masveida savairošanās pazīmes, peldēties šādā ūdenī nedrīkst, un īpaši būtu jāparūpējas, lai šādā ūdenī nepeldas bērni, kā arī, lai ūdeni nedzer mājdzīvnieki un mājlopi, uzsver inspekcijā.

Zilaļģēm sadaloties, ūdenī var izdalīties toksīni, kuriem var būt ādu un gļotādu kairinoša iedarbība, kas izsauc dažādas alerģiskas reakcijas. Retāk peldēšanās šādā ūdenī, ja ūdens lielākā daudzumā nokļūst gremošanas sistēmā, var radīt akūtu saindēšanos, jo toksīniem piemīt arī hepatotoksiska un neirotoksiska iedarbība.

Inspekcija aicina iedzīvotājus sekot līdzi aktuālajai informācijai vietējo pašvaldību tīmekļvietnēs, kā arī VI mājaslapā, kurā regulāri tiek atjaunota informācija par peldvietu ūdens kvalitātes mērījumiem un dažādiem ierobežojumiem.

Ūdens kvalitāti 56 oficiālajās jūras un iekšzemes peldvietās VI pārbaudīs līdz 15.septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas septembra sākumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu