"Bija tādi zemeņu audzētāji, kas ieraka atpakaļ zemē zemenes piecu hektāru platībā." Augļu un dārzeņu nozarē darbaspēka trūkumu pastiprina nosacījumi viesstrādniekiem (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Augļu un dārzeņu ražošanas un pārstrādes nozarēs sarežģījumus rada trūkstošais darbaspēks, ko pastiprina pārvietošanās nosacījumi viesstrādniekiem, aģentūrai LETA pauda dārzeņu un augļu pārstrādātāja "Kronis" līdzīpašnieks un valdes loceklis Aivars Svarenieks.

Viņš atzina, ka starp nozari negatīvi ietekmējošiem faktoriem ir darbaspēka trūkums, ko pastiprina komplicētie nosacījumi viesstrādnieku nodarbināšanā.

"Daudziem mūsu sadarbības partneriem, kas audzē izejvielas un kuriem vajag roku darbu, bet kas nav atrisinājuši šo jautājumu, ir ļoti sarežģīti," teica Svarenieks, piebilstot, ka smago darbu reti kurš uzņemas.

Viņš norādīja, ka arī  "Kronim" rūpnīcā trūkst darbaspēka, taču daudziem zemniekiem darbaspēka nepietiekamība ir vēl akūtāka problēma, spiežot samazināt ražošanas apmērus.

"Cik zinu, bija tādi zemeņu audzētāji, kas ieraka atpakaļ zemē zemenes piecu hektāru platībā, jo tās nebija iespējams novākt," sacīja Svarenieks.

Pēc viņa teiktā, darbaspēka trūkumu pastiprina pārvietošanās ierobežojumi viesstrādniekiem, tostarp nepieciešamība pirms darba pienākumu sākšanas ārvalstniekiem atrasties pašizolācijā, iekams saņemts Covid-19 testa analīžu negatīvs rezultāts.

LETA jau ziņoja, ka atbilstoši grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai no 1.augusta visām personām, kuras ierodas Latvijā veikt darba pienākumus no valstīm ar augstu saslimšanas rādītāju, obligāti jāveic divas Covid-19 analīzes ar 5-7 dienu intervālu.

Iepriekš ārvalstnieki, kas ieradās no valstīm, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, darba pienākumus varēja īstenot, pirms tam neatrodoties 14 dienu pašizolācijā. Tās bija personas, kuras ir saņēmušas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atļauju vai iebrauc Latvija ar kultūras ministra rīkojumu.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Kronis" ir reģistrēts 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 678 198 eiro. Kompānijas lielākie īpašnieki ir Jānis Āboliņš (52,21%) un Aivars Svarenieks (40,04%). 2019.gadā uzņēmums strādāja ar 2,871 miljona eiro apgrozījumu un 166 367 eiro peļņu.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu