Ierobežots internets un aizturēti Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji. Kā noris Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijā aizturēti septiņi prezidenta amata kandidātes, opozicionāres Svetlanas Tihanovskas vēlēšanu štāba pārstāvji, svētdien pavēstīja Tihanovskas preses sekretāre Anna Krasuļina. Tikmēr neatkarīgie mediji un sociālo tīklu lietotāji ziņo par ierobežotu piekļuvi internetam.

Par to, ka aizturēta vēlēšanu štāba vadītāja Marija Moroza, tika ziņots jau sestdien.

Svētdien Krasuļina informēja, ka aizturētas arī kandidātes uzticības personas Tatjana Kaņevska,  Pāvels Meļkovskis, Oļegs Moisejevs,  Andrejs Smoļenčuks,  Antons Staševkis un Jurijs Vlasovs,.

Turklāt Smoļenčukam piespriests 15 diennakšu administratīvais arests, bet Meļkovskim, kurš ir kandidātes uzticības persona Grodņā, piespriests piecu diennakšu administratīvais arests. Meļkovskim arī izņemta automašīna, kurā atradušās 100 000 skrejlapu.

Ar vēl vienu uzticības personu Grodņā Dmitriju Titu neizdodas nodibināt sakarus, piebildusi Krasuļina.

Jau ziņots, ka sestdienas vakarā tika aizturēta, bet drīz pēc tam atbrīvota arī Marija Koļesņikova, kas savulaik vadīja pašlaik apcietinājumā esošā bijušā bankas "Belgazprombank" vadītāja Viktora Babariko vēlēšanu štābu, bet tagad atbalsta Tihanovsku.  Milicija apgalvoja, ka viņa aizturēta, jo sajaukta ar citu personu.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense  ir opozicionāre Tihanovska. Tomēr ir aizdomas, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Tikmēr vairāki neatkarīgie mediji ziņo par to, ka svētdien daudzviet Baltkrievijā ir apgrūtināta piekļuve internetam - tas darbojas lēni, vai arī nestrādā nemaz.

Baltkrievijas neatkarīgais ziņu medijs "Tut" ziņo, ka uz autoceļiem pie iebraukšanas Minskā dežūrē autoinspekcija un bruņoti kareivji, kas pārbauda braucēju dokumentus.

Tiek pieļauts, ka tas tiek darīts tāpēc, lai nepieļautu reģionu iedzīvotāju ierašanos galvaspilsētā un tādējādi novērstu iespējamos protestus. Par armijas ievešanu Minskā soctīklu lietotāji ziņoja jau sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu dēļ pie vēstniecības Rīgā izveidojusies rinda

Šodien interese par nobalsošanu Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās Rīgā ir augstāka nekā iepriekšējās balsošanas dienās un pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā ir izveidojusies rinda, aģentūrai LETA pastāstīja vēstniecībā.

Foto: Spītējot karstumam, pie Baltkrievijas vēstniecības pulcējas daudz vēlēt gribētāju

Pašlaik precīzu informāciju par nobalsojušo skaitu vēstniecībā vēl neatklāja, tomēr interese esot lielāka nekā iepriekšējā balsošanā. Pie vēstniecības veidojas rinda, taču visi vēlētāji tiekot apkalpoti un cilvēki esot labvēlīgi noskaņoti. Starpgadījumi vēstniecības iecirknī neesot reģistrēti.

Darbs izbraukuma vēlēšanās Ventspilī jau ir noslēdzies, taču pašlaik netiek atklāts, cik Baltkrievijas pilsoņu tajās ir piedalījušies. Informācija par balsotājiem Ventspilī un Liepājā tiks apkopota pēc iecirkņa slēgšanas Rīgā.

Rīgā un Daugavpilī iepriekšējā nobalsošana Baltkrievijas prezidenta vēlēšanā bija iespējama no 4. līdz 8.augustam.

Jau ziņots, ka 

Baltkrievijā otrdien, 4.augustā sākās iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanās, kurās pašreizējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu.

65 gadus vecais Lukašenko, kurš atrodas pie varas Baltkrievijā kopš 1994.gada un izveidojis tur autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa galvenajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija 4.augustā paziņoja, ka aptuveni septiņiem miljoniem balsstiesīgo vēlētāju būs iespējams nobalsot 5767 vēlēšanu iecirkņos sabiedriskās vietās, tostarp medicīnas iestādēs un armijas kazarmās un 44 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu