Vēlēšanas Baltkrievijā ⟩ Starp protestētājiem un miliciju sākušās sadursmes (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas opozīcijas atbalstītājs pie Baltkrievijas vēstniecības Maskavā
Baltkrievijas opozīcijas atbalstītājs pie Baltkrievijas vēstniecības Maskavā Foto: DIMITAR DILKOFF/AFP

Pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas daudzviet Baltkrievijā sākušās sadursmes starp opozīcijas atbalstītājiem un milicijas specvienībām.

Protestētāju neapmierinātību izsaucis gan fakts, ka vēlēšanu iecirkņi slēgti par spīti tam, ka daudzi tūkstoši balsstiesīgo nav paspējuši nobalsot, gan arī tas, ka saskaņā ar oficiālajiem vēlētāju aptaujas jeb "exit poll" rezultātiem par pašreizējo prezidentu Lukašenko nobalsojuši gandrīz 80%.

Neatkarīgās aptaujas savukārt liecina, ka Lukašenko saņēnis vien 16-17% balsu, kamēr par opozīcijas kandidāti Svetlanu Tihanovsku balsis atdevuši 65-70% balsstiesīgo.

Sadursmes sākušās Minskas centrā, ziņo telekanāls Belsat. Dažādās vietās galvaspilsētas centrā sapulcējušies 2000-5000 protestētāju. Interneta medijs "Meduza" ziņo, ka milicija sākusi aizturēt protestētājus.

Interneta medijs "MBH Media" ziņo arī, ka Minskas centrā izslēgts ielu apgaismojums. "Meduza" ziņo, ka pievakarē Baltkrievijā pārtraukušas darboties valsts lielāko interneta ziņu portālu vietnes, kā arī "Uber" un "Yandex".  

Sadursmes starp protestētājiem un miliciju notiek arī citās Baltkrievijas pilsētās. Mogiļevā milicija ir izklīdinājusi protestētājus, savukārt, Brestā saskaņā ar dažu avotu informāciju milicija lietojusi asaru gāzi.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, kurās ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense bija opozicionāre Tihanovska. 

Rinkēvičs mudina Baltkrievijas varasiestādes atturēties no spēka izmantošanas pret miermīlīgiem protestētājiem

Baltkrievijas varasiestādēm vajadzētu atturēties no spēka izmantošanas pret miermīlīgiem protestētājiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdienas vakarā raksta Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš norāda, ka cieši seko līdzi notikumu attīstībai Baltkrievijā. Politiķis arī aicina kaimiņzemes varasiestādes atbrīvot Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu gaisotnē aizturētos aktīvistus un žurnālistus.

Politisko pamatbrīvību ievērošana ir būtisks priekšnosacījums Baltkrievijas suverenitātes stiprināšanai un turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību, tviterī raksta Rinkēvičs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu