Aizturēts Honkongas prodemokrātisko mediju magnāts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Honkongas prodemokrātisko mediju magnāts Džimijs Lai pirmdien, 10. augustā, aizturēts aizdomās par jaunā nacionālās drošības likuma pārkāpšanu, vēsta vietējie mediji.

Policija aizturēto Lai saslēgusi roku dzelžos un izvedusi caur redakcijas telpām. Redakcijā notikusi kratīšana.

Honkongas policija apstiprināja, ka aizdomās par nacionālās drošības likuma pārkāpšanu aizturēti septiņi 39 līdz 72 gadus veci cilvēki. Aizturēto vārdus policija nemin.

Aizturētie cita starpā tiek turēti aizdomās par slepenu sadarbību ar kādu ārvalsti, norādīja policija, piebilstot, ka izmeklēšana turpinās.

Lai pieder prodemokrātiskais laikraksts "Apple Daily", un viņš ir viens no redzamākajiem Honkongas demokrātisko spēku nometnes cilvēkiem.

Kā redzams "Apple Daily" sociālajos medijos publicētajos kadros, vairāki desmiti policistu ierodas redakcijas ēkā "Next Media" un pārmeklē telpas.

Notikumu vietā bijis arī nacionālās drošības likuma izpildes vecākais superintendants Stīvs Li, redzams "Apple Daily" uzņemtajā video.

Mediju magnāta aizturēšana ir pēdējā operācija pret Pekinas kursa oponentiem kopš jūnija beigām, kad Pekina ieviesa Honkongā jauno nacionālās drošības likumu.

Aizturēto vidū ir divi Lai dēli, ziņu aģentūrai AFP apliecināja avots policijā.

"Apple Daily" žurnālisti redakcijas kratīšanas norišu kadrus ievietoja sociālajā tīklā "Facebook".

Laikraksta galvenais redaktors Lovs Vaikvons pieprasījis, lai policisti uzrāda orderi.

"Pasakiet saviem kolēģiem, lai viņi savalda rokas, līdz mūsu juristi nebūs pārbaudījuši orderi," redaktors dzirdams sakām policistiem tīmeklī publicētajā video.

Policisti likuši redakcijas darbiniekiem pamest savas darba vietas un sastāties rindā, lai varētu notikt identitātes pārbaude.

Policija paskaidroja, ka kratīšana tiek veikta, izpildot tiesas orderi, kas tika uzrādīts.

Honkongas Žurnālistu apvienības prezidents Kriss Jeuns policijas rīcību raksturoja kā "šokējošu un šausminošu".

"Tam nav precedenta, un pirms viena vai diviem mēnešiem to būtu neiespējami iztēloties," viņš sacīja.

Lai izdevumi - laikraksts "Apple Daily" un žurnāls "Next Magazine" - ir viennozīmīgi bijuši Honkongas prodemokrātiskās nometnes pusē un pauduši Pekinai kritisku nostāju.

Ķīnas pieņemtais Honkongas nacionālās drošības likums aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem.

Pekina, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu