Tērauda: Latvijai jānosoda jebkāda vardarbības lietošana pret protestētājiem Baltkrievijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijai jānosoda jebkāda vardarbības lietošana pret protestētājiem Baltkrievijā, kas nedrīkst tikt pieļauta nevienā valstī, aģentūrai LETA pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP).

Atbildot uz jautājumu par to, kā saistībā ar notikumiem Baltkrievijā ir jārīkojas Latvijai, Eiropas lietu komisijas vadītāja arī norādīja, ka Latvijai ir stingri un skaidri jāpauž viedoklis, ka visām Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas jeb EDSO valstīm ir pienākums rīkot brīvas, demokrātiskas vēlēšanas. Stipri apšaubāms, ka Baltkrievijā notika demokrātiskas un brīvas vēlēšanas, uzsvēra Tērauda.

Politiķe norādīja, ka ar savu paziņojumu klajā ir nācis Valsts prezidents Egils Levits un dienas gaitā ir gaidāmas arī tālākas reakcijas no Latvijas ārlietu politikas veidotājiem. Taujāta par kāda paziņojuma pieņemšanu komisijā vai Saeimā, deputāte norādīja, ka vēl tiks spriests par to, kā arī, vai to pieņemt Eiropas un Ārlietu komisijas vai visas Saeimas līmenī.

Politiķe pieļāva, ka Eiropas Savienībā atsāksies diskusija par sankciju atjaunošanu pret Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu un viņa sabiedrotajiem. Savukārt Eiropas parlamentu pārstāvju pulcēšanās gaidāma septembrī, kad arī varētu tikt reaģēts uz šiem notikumiem, norādīja Tērauda.

Latvijai ir skaļi un skaidri jāpauž savs atbalsts brīvības aizstāvjiem Baltkrievijā, jo notiekošais kaimiņvalstī nedrīkst nogrimt kā nesaredzēts un nesadzirdēts, uzsvēra Eiropas lietu komisijas vadītāja norādot uz citu valstu atbalstu Latvija neatkarības atjaunošanas notikumu laikā.

Kā ziņots, Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" aplēses.

Kā redzams raidsabiedrības publicētajos kadros, vairāku gados jaunu protestētāju sejas klātas asinīm. Policija pret pamatā gados jaunajiem protestētājiem pielietoja pārmērīgu spēku, sacīja cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" vadītājs Aless Bjaļackis.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu