Adekvāti vai riskanti? Lai ārstētu Laima slimību, bērnam rindā pie infektologa jāgaida mēnešiem ilgi (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ērce. Ilustratīvs attēls
Ērce. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Pirms pusotra mēneša Renārs ar savu 14 gadu veco meitu pavadīja dienu Jūrmalā. Atbraucot mājās, meitai bija piesūkusies ērce un, pēc analīžu veikšanas, apstiprinājās aizdomas par Laima slimību. Nākamais solis - doties pie infektologa, tomēr gaidīt savu kārtu var nākties pat mēnešiem ilgi, vēstī TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Pirms apmēram pusotra mēneša bijām Jūrmalā. Mājās bijām vakarpusē. Viss bija kārtībā, bet tad bērns pamanīja, ka pie kājas ir ērce. Cauri mežam uz jūru – tā būtībā bija vienīgā vieta, kur varējām dabūt ērci," stāsta Renārs.

Ar tēva gādīgajām rokām ērci izdodas izvilkt, to nesaplēšot. Un tad seko zvans ģimenes ārstam par notikušo nelaimi.

"Ģimenes ārste nozīmēja atkārtotas analīzes, lai veiktu pārbaudes par Laimas slimību [tās izrādījās pozitīvas], un nozīmēja bērnu infektologu," turpina tētis.

Renārs ķeras pie telefona un cenšas sazināties ar nepieciešamo speciālistu. Atklājas, ka tas izrādās visai sarežģīts uzdevums.

"Pirmais, kam zvanījām, bija Bērnu klīniskās universitātes slimnīca. Piedāvāja 12. augustu. Nu, tas ir vēl mēnesis. Zvanām tālāk – nav. Piezvanījām pilnīgi visiem Rīgā iespējamajiem veselības centriem. Nekur vispār nav bērnu infektologs. Vienkārši stāvi un gaidi rindu," turpina Renārs.

Uzdodoties par tēvu, "Bez Tabu" apzvanīja vairākas ārstniecības iestādes Rīgā. Atklājas, ka tikai dažās no tām pieņem bērnus. Pēc vairāku minūšu gaidīšanas izdodas sazināties arī ar Renāra norādīto Bērnu slimnīcu. Nākamais pieraksts, ko piedāvā ar Laima slimību sasirgušam cilvēkam ir 27. augusts. Uz jautājumu, vai tik ilga gaidīšana nav bīstama, atbild, ka "nezina, citu brīvu laiku nav un jāpainteresējas citur."

Pediatre Daira Brenča gan uzsver, ka ģimenes ārstiem ir zināms, kā rīkoties gadījumos, ja pacientam ir piesūkusies ērce. Speciāliste uzskata, ka Renāra meitas ģimenes ārste ir rīkojusies piesardzīgi.

"Mans viedoklis, ka vienkāršu saslimšanu, nekomplicētu saslimšanu, arī ja mēs runājam par Laimboreliozi, izārstēt var ģimenes ārsts. Arī diagnosticēt var ģimenes ārsta līmenī. Speciālista konsultācija, tajā skaitā – infektologa konsultācija, nepieciešama komplicētos gadījumos, sarežģītos gadījumos, neskaidros gadījumos, varbūt, ka pārklājas dažādas slimības vienlaikus un ir grūti atšķetināt šo pavedienu, kas tieši ir par vainu. Bet jebkuru pacientu, kuram ir aizdomas par Laimboreliozi, noteikti nebūtu vērts sūtīt pie infektologa. Tas ir mans viedoklis," stāsta sertificēta ārste-pediatre Daira Brenča.

Ģimene gan satraucas, vai vēl vairāku nedēļu gaidīšana nenodarīs nopietnus un pat neatgriezeniskus kaitējumus meitas veselībai.

"Es domāju, ka tas vienkārši ir šausmīgi. Tu reāli zini, ka tev bērns ir jāārstē, bet tu nevari. Tu vienkārši gaidi rindā – mēnešus, divus… Es nezinu, kādai jābūt vecākam reakcijai uz to, ka tu reāli zini, ka bērns ir slims, bet tu gaidi uz kaut kādu ārstu," nobažījies ir Renārs.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska gan mierina vecākus, uzsverot, ka gaidīšana rindā šajā situācijā neko ļaunu nenodarīšot.

"Ja Laima slimība jau agrīnā stadijā norit smagi, tad pacientam būs tāds veselības stāvoklis, ka viņam nebūs citas opcijas, kā griezties slimnīcā. Tātad, tā būs – vai nu neiroinfekcija, vai kāda ļoti reta cita, piemēram, kardioloģiska izpausme. Un ģimenes ārsts nemaz ar to netiks galā. Tas stāvoklis būs smags.

Pacients nonāks slimnīcā, un viņam būs nekavējoties sniegta palīdzība.

 Visos citos gadījumos infektologa konsultācija nav obligāta, bet, ja to vajag, tā nav steidzama un var gaidīt nedēļu, divas, mēnesi. Bet jūsu minētajā gadījumā, vismaz tik, cik jūs man stāstāt, pēc tās informācijas, tā kā varētu piekrist ģimenes ārstam, ka antibiotikas nebija jānozīmē," stāsta bērnu infektologs Dace Zavadska.

Renārs atklāj, ka meitas veselības stāvoklis pašreiz ir stabils. Un neatliek nekas cits, kā sēdēt un gaidīt, kad pienāks viņu kārta rindā pie ārstniecības speciālista, lai pilnībā kliedētu šaubas par Laimas slimību.

Video: "Bez Tabu" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu