Bīstamu ķimikāliju piesārņojums Zemgalē - materiālie zaudējumi pārsniedz 800 000 eiro. Rosina sākt kriminālvajāšanu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Rosina sākt kriminālvajāšanu par 26 zemes gabalu piesārņošanu Zemgales reģionā, kur materiālie zaudējumi pārsniedz 800 000 eiro, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Šmidre.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas 2019. gada maijā sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 102. panta otrās daļas - par zemes piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm. Minētais kriminālprocess tika uzsākts, pamatojoties uz Valsts vides dienesta (VVD) sniegto informāciju.

Kā norādīja Šmidre, kriminālprocesā tika aizturēta privātpersona, kas ar speciāli pielāgotu kravas transportlīdzekli (cisternu) pārvadāja un ceļmalās vai lauku ceļiem piegulošos zemes gabalos izlēja dabas videi bīstamas vielas, tādā veidā nodarot būtisku kaitējumu dabas videi un saimnieciskām interesēm.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots Latvijas uzņēmums, no kura tika izvesti šie bīstamie atkritumi, un šīs noziedzīgās darbības tika kvalificētas pēc Krimināllikuma 99. panta otrās daļas - par atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, cilvēku veselībai, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, pauda Šmidre. 

Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Minētajā kriminālprocesā aizdomās turēto personu statuss ir piemērots divām personām. Tāpat šajā kriminālprocesā tiks lemts jautājums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai. Kopējais materiālais zaudējums, ko veido sanācijas darbu izmaksas un kompensācijas cietušajiem, sasniedz vairāk nekā 800 000 eiro, uzsvēra Šmidre.

LETA jau ziņoja, ka pērn maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD tika izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Atbilstoši likumdošanai, šāds brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu.

Lai arī savu vainu neatzīst, "Biolars" teicās, ka esot gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu.

Vēlāk "Biolars" ir pārsūdzējis VVD izdotos lēmumus saistībā ar Zemgalē piesārņotajām ceļmalām, tādējādi dienests uzskata, ka uzņēmums apzināti novilcina procesa izskatīšanu un piesārņoto vietu sakopšanu.

Par konstatēto pārkāpumu tika sākts kriminālprocess. Arī VP guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24.maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no "Biolars" rūpnīcas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu