Video RTU studente nāk klajā ar jaunu materiālu, kas veidots no kafijas biezumiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "900 sekundes"

Kafijas biezumos var zīlēt un tos var izmantot mēslojumam mazdārziņos, taču tas nav viss. Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) studente Vineta Haritonova no kafijas biezumiem izveidojusi materiālu, kas var kalpot dekoratīviem un arī praktiskiem mērķiem, vēstī raidījums "900 sekundes".

"Zero waste" jeb bezatkritumu kafejnīcā kafijas biezumi īpašā iekārtā pārtop kompostā.

"Kafijas biezumus liekam komposta mašīnā, un ikviens var nākt tiem pakaļ, es tos atdodu par brīvu. Kafijas biezumu kompostu var labi izmantot augu mēslošanai," raidījumam stāsta kafejnīcas saimnieks Johans.

Kafijas biezumu mēslojums ir ļoti laba ideja, bet kafijas pārpalikumus iespējams izmantot vēl citiem mērķiem. RTU studente, kafijas cienītāja Vineta Haritonova arī devās uz kafejnīcu pēc kafijas biezumiem. Taču viņa neveidoja kompostu, Vineta no kafijas biezumiem izstrādāja pilnīgi jaunu materiālu.

"Kafijas biezumi ir ikdienas materiāls, kas ir tīrs atkritums, pēc kafijas izdzeršanas paliek biezumi, kuri jau ir gatavi apstrādei," stāsta Haritonova.

Šā projekta galvenais ieguvums ir tas, ka lietderīgi tiek izmantots materiāls, kas parasti nonāk atkritumos. Vineta eksperimentējot izstrādāja saistvielu, to samaisot ar kafijas biezumiem un izžāvējot, iegūst cietu materiālu.

"Saistviela ir noslēpums, bet tā ir dabiskas izcelsmes, tas materiāls arī biodegradējams," bilst studente.

Vinetas bakalaura darba vadītājs Toms Mūrnieks kafijas biezumu materiālam paredz veiksmīgu nākotni. Materiāla īpašības vēl ir jāpēta, rezultāti noteiks, kur to var lietot. Taču dekoratīviem mērķiem to var izmantot jau tagad.

"Man tiešām patīk tā ideja par šīm te dekoratīvajām sienas flīzēm, jo tas ļauj šo materiālu, kas vēl līdz galam nav piejaucēts, izmantot jau konkrētā lietojumā," saka Mūrnieks.

Par to, ka šādu kafijas biezumu materiālu var izmantot bezatkritumu idejas popularizēšanai, jau tagad ir pārliecināts kafejnīcas saimnieks Johans. Viņš sarunā norādīja, ka labprāt izmantotu kafijas biezumu šķīvīšus vai kādus citus traukus savā kafejnīcā.

Video: Raidījuma "900 seekundes" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu