"Valstu līderu ieraksti "Twitter" nepalīdzēs..." Baltkrieviete par protestiem Minskā un "nezvēriem formastērpos" (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pēc vēlēšanām Baltkrievijā atsākušies protesti
Pēc vēlēšanām Baltkrievijā atsākušies protesti Foto: AP/EPA/REUTERS/AFP

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās turpinās protesti pret Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas izvērsušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Portāls "Apollo" sazinājās ar baltkrievieti Mariju Davidčiku-Hajdu, kas pastāstīja par spraigo gaisotni, kāda valda Minskā, kur dzīvo viņas ģimene.

Marija pati dzīvo Ungārijā, bet viņas ģimene mīt Baltkrievijas karstajā punktā - Minskā. Viņa skaidro, ka visa informācija, ko viņa saņem par tur notiekošo ir no "Telegram" kanāla "Nexta live". Ar ģimeni viņa cenšas sazināties teju katru brīvu mirkli, bet interneta savienojums Baltkrievijā ir ierobežots un mobilo telefonu sakari ir ļoti vāji, tāpēc saziņa ir ļoti apgrūtināta.

"Es šodien sazvanījos ar mājiniekiem, viņi ir drošībā," pastāstīja Marija.

"Viņi piebilda, ka nepamet mājas, jo miliči jeb "nezvēri formastērpos" slēpjas daudzdzīvokļu namu pagalmos un uzbrūk pat parastiem cilvēkiem, kas devušies uz veikalu vai vienkārši pastaigāties."

Marija sarunā ar portālu "Apollo" visbiežāk negatīvi izsakās tieši par miliciju, minot vēl kādu gadījumu, ko viņas ģimene ir pastāstījusi: 

"Miliči pārvietojas ar ātrās palīdzības mašīnām, jo cilvēki domā, ka tie ir ārsti, tāpēc ļauj ātrajai palīdzībai visur izbraukt... Bet tad no ārstu brigādes auto izlec likumsargi melnos kostīmos un sāk uzbrukt protestētājiem."

Arī mikroblogošanas vietnē "Twitter" kāds vietējais rakstījis par to, ka "zem Lukašenko režīma darbojas arī Baltkrievijas "Sarkanais krusts"", ierakstam pievienojot aculiecinieku bildes ar formastērpos tērptiem vīriem it kā "Sarkanā krusta" busiņos. Oficiāli šī informācija nav apstiprināta.

Sarunas laikā Marija saņēma īsziņu no sava brāļa, kurš arī dzīvo Minskā. Ar viņu un ģimeni esot viss kārtībā, bet no pulksten 18, visticamāk, mobilie sakari tiks pārtraukti pavisam visā valstī.

Marija uzskata, ka situācija valstī ir ļoti nopietna un pauž, ka ieraksti sociālajos tīklos no citu valstu līderiem Baltkrievijai nepalīdzēs, lai "protestus izbeigtu, ir vajadzīga reāla rīcība".

No comments. Minsk yesterday. Almost no internet in Belarus. Mobile connection is very weak. People can’t share to the...

Posted by Maria Davydchik-Hajdu on Tuesday, August 11, 2020

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti.

Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Kopš svētdienas, 9. augusta, Baltkrievijā ir samilzuši opozīcijas piekritēju protesti. Otrās diennakts laikā aizturēti vairāk nekā 2000 cilvēku.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu