Sajauktie dokumenti liek bažīties, vai urnā ir īstais nelaiķis. Rīdzinieks vīlies apbedīšanas biroja darbā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Jūnija izskaņā aizsaulē aizgāja Daira labs draugs, tāpēc viņš uzņēmās vīra bēru organizēšanu un dokumentu kārtošanu. Kad draugs jau guldīts zemes klēpī, Dairis vēršas pie raidījuma "Bez Tabu" ar sūdzībām par apbedīšanas biroju.

Solīts, ka kremēšana notiks drīzumā un urnu būs iespējams saņemt 6. jūlijā, taču tie bijuši maldi. Dairis saņēmis urnu ar nelaiķa pīšļiem nedēļu vēlāk pēc solītā laika, kas, kā izrādās, ceļojusi no Vīlandes, Igaunijā.

Tāpat viņš pamanījis, ka apbedīšanas biroja izsniegtajos dokumentos ieviesušās vairākas kļūdas – neprecīzs miršanas un dzimšanas datums, kā arī kremēšanas datums. Tas viņam liekot šaubīties, vai urnā tiešām bijuši viņam tuvā cilvēka pīšļi.

"Viņiem vajadzētu piezvanīt un atvainoties! Jo tas būtu tikai cilvēciski, kad tu tik ilgi mēģini viņu apglabāt. Apbedīšanas biroja darbi – nekvalitatīvi, maldina cilvēkus un visu sabiedrību.

Cik cilvēkiem viņi šo jau nav izdarījuši jau? Es te saku, es te viens cīnos, bet cik cilvēku vēl ir uz to iekrituši?" raidījumā Dairis neslēpj savu sašutumu.

Covid-19 izplatības laikā apbedīšanas firmās strādājošo darbs bijis apgrūtināts

Latvijas Apbedītāju asociācijā skaidro, ka stingri nācies ievērot divu metru distances, nācies uzraudzīt, lai bēru ceremonijas viesu skaits nepārsniedz pulcēšanās ierobežojumus, un īpašas galvassāpes sagādājusi nelaiķu pārvešana no ārzemēm.

Asociācijas priekšsēdētājs Edmunds Štreihfelds "Bez Tabu" skaidro, ka kremācijas noteikumi paredz, ka kremācija jāveic desmit dienu laikā. Ja kopš miršanas brīža ir pagājušas vairāk par 10 dienām, tad esot jāveic steidzamā kremācija. Mirušo pārvešanu no ārzemēm bijusi problemātiska, jo kremēšanas process jāveic aptuveni trīs vai četru dienu laikā.

"Iespējams, ka kremācija tika veikta samērojamā laika posmā, bet, tā kā kremācija veikta tik tālu no pasūtītāja dzīvesvietas, tad braukt pakaļ vienai urnai, speciāli saukt mašīnu?

Katrs uzņēmējs domā par to, cik izmaksās brauciens, vai tas būs rentabli, vai viņš neieguldīs savu naudu, lai to urnu atgādātu šeit.

Kas atrodas tālāk no Rīgas, tur var rasties visādas tāda veida problēmas," pauž Štreihfelds.

Uzņēmumā skaidro, ka urna aizkavējusies Covid-19 pandēmijas dēļ: "Jāpaskaidro, ka kļūda urnas pavadvēstulē radās nejauši – diemžēl apbedīšanas biroja darbinieks pieļāva neuzmanības kļūdu, par kuru ļoti pārdzīvo. Savukārt kļūdu kremācijas apliecībā pieļāva apbedīšanas biroja sadarbības partneri (Igaunijas uzņēmums – "Felkrem OU"), kuri veica kremāciju, kuri arī ļoti atvainojas par pieļauto kļūdu un nekavējoties veica kļūdas labojumu – nākamās nedēļas sākumā jābūt izlabotam dokumentam."

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu