NMPD direktore: Septembra beigās būs pilns risku plāns potenciālajam otrajam Covid-19 vilnim (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NMPD direktore Liene Cipule
NMPD direktore Liene Cipule Foto: Edijs Pālens/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) septembra beigās būs pilns risku plāns iespējamam Covid-19 pandēmijas otrajam vilnim, trešdien, 12. augustā, intervijā raidījumam "900 sekundes" sacīja NMPD direktore Liene Cipule.

"Mēs noteikti analizējam iepriekšējo periodu, kad tika veikta virkne pasākumu gan hospitalizācijas plāna izmaiņās, gan zvanu centra darbā, gan arī konsultatīvās kapacitātes stiprināšanā. Pašlaik septembra beigās mums būs pilns analīzes plāns sastādīts, un arī risku plāns uz topošo vilni, kas varētu iestāties. Jāsaka, ka tiešām dienesta funkcijas šajā brīdī būs daudz vienkāršākas un tuvākas mūsu pamatfunkcijai, tādēļ ka laboratorisko rezultātu paņemšanu pilnībā pārņem laboratoriskie dienesti un tas būs ļoti liels atspaids dienestam arī tālākajā otrajā vilnī, kas varētu sekot," pauda Cipule.

Atbildot uz jautājumu, vai, zvanot uz NMPD konsultatīvo tālruni saistībā ar Covid-19 cilvēku reakcija ir normāla jeb sabiedrība joprojām ir satraukta, Cipule teica, ka pašlaik situācija ir normalizējusies.

Ja Covid-19 izplatības Latvijā sākumā dienesta tālrunis 113 faktiski bija vienīgais tālrunis, uz kuru zvanot, varēja uzzināt visu informāciju, tad patlaban ir izveidotas stabili strādājošas informācijas līnijas un laboratorijas tālrunis. Cilvēki ir informēti, kur jāzvana, ja jāveic analīzes.

"Dienesta tālrunis ir atgriezies savā ikdienas ritmā, un faktiski nodrošina neatliekamās palīdzības funkciju konsultācijas situācijās, kad ir nepieciešama kāda ārstu konsultācija," viņa sacīja.

Cipule skaidroja, ja cilvēks zvana uz NMPD konsultatīvo tālruni aizdomās par saslimšanu ar Covid-19, viņu novirza uz konsultāciju, kurā viņam izstāsta par nepieciešamību šādā gadījumā sazināties ar savu ģimenes ārstu un pieteikties laboratorisko testu veikšanai. 

Taču ir gadījumi, kad cilvēks zvana aizdomās par saslimšanu ar Covid-19 ar pietiekoši izteiktu simptomātiku. Šādos gadījumos NMPD dodas izsaukumos un nepieciešamības gadījumā stacionē pacientu neatkarīgi no tā, vai tobrīd jau ir vai nav zināmi analīžu rezultāti.

Arī pozitīva Covid-19 testa gadījumos, kad cilvēka veselības stāvoklis pasliktinās, NMPD stacionē cilvēkus.

Viņa pastāstīja, ka patlaban saslimstības ar Covid-19 līmenis ir bijis pietiekoši zems un, iespējams, cilvēki daudz mazāk redz ielās vai izsaukumos NPMD darbiniekus pilnā ekipējumā. Taču situācijās, kad kāds jāapmeklē pilnā ekipējumā, par to vēl aizvien ir diezgan augsta iedzīvotāju interese.

"Ja esam pilnā ekipējumā, tas var liecināt, ka tur tiešām ir Covid-19 pacients," viņa skaidroja, norādot, ka ārstniecības personas savu amata pienākumu veikšanā joprojām lieto individuālos aizsardzības līdzekļus un uz visiem izsaukumiem ar dažāda līmeņa ekipējumu.

NMPD vadītāja arī pastāstīja, ka dienestā pašlaik visi ir darbinieki veseli un neviens no tiem nav inficēts ar Covid-19, lai gan viena brigāde pēc kontakta ar Covid-19 saslimušo atrodas karantīnā.

"Šajās dienās mums ir viens gadījums, kad brigāde atrodas karantīnā, bet viņi nav inficēti," viņa skaidroja.

Šie NMPD darbinieki nebija lietojuši pilnu ekipējumu – kombinezonu, ar kādu jādodas pie pacienta Covid-19 saslimšanas gadījumos. Nebija informācijas, ka šim pacientam varētu būt Covid-19 un viņš arī neuzrādīja kontaktu ar Covid-19 saslimušajiem, kā ari nebija bijis ārzemēs.

Viņa arī teica, ka no NMPD darbiniekiem nav nācies praksē izteikti šaubīties par aizsarglīdzekļiem, ar kuriem nākas strādāt.

"Mēs, dienestā, neesam saņēmuši par tiem aizsarglīdzekļiem, ar kuriem esam strādājošu un kas ir mūsu rīcībā, ne ziņojumus pacientu drošības sistēmā, ne ziņojumus, kas attiecas uz nekvalitatīvi piegādātiem aizsarglīdzekļiem," viņa sacīja.

Vienlaikus viņa piebilda, ka NPPD seko līdzi aizsarglīdzekļu nodrošinājumam, un dažādu jautājumu risināšanā ir iesaistīta arī Veselības ministrija. Tāpat daudz mērķtiecīgāka ir raudzīšanās uz iepirkumu organizēšanu un svarīgākajām aizsarglīdzekļu pozīcijām, kas jāiepērk.

Patlaban NMPD darbinieki ir nodrošināti ar visiem tiem nepieciešamajiem aizsarglīdzekļiem. Cipule pauda cerību, ka tādējādi nākamajam vilnim dienesta darbinieki ir gatavāki, un nebūs jāveic šāda tipa iepirkumi tādā steigā, kā iepriekš.

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu