Lietuvas Seima Ārlietu komiteja mudina neatzīt Lukašenko par likumīgu Baltkrievijas vadītāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas Seima Ārlietu komiteja trešdien pieņēmusi paziņojumu, kurā mudina neatzīt Aleksandru Lukašenko par likumīgu Baltkrievijas vadītāju un kopā ar Eiropas Savienību (ES) pieprasīt sarīkot Baltkrievijā jaunas caurskatāmas un visām demokrātiskajām procedūrām atbilstošas prezidenta vēlēšanas.

"Seima Ārlietu komiteja uzsver, ka 2020.gada 9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas tika falsificētas, un vēršas pie Seima un citām Lietuvas institūcijām, aicinot neatzīt Baltkrievijā notikušo vēlēšanu rezultātus un neatzīt prezidentu Aleksandru Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas vadītāju," teikts dokumentā.

Komitejas deputāts Žīgimants Paviļonis no opozīcijā esošās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" pēc slēgtās sēdes pastāstījis žurnālistiem, ka paziņojums pieņemts vienprātīgi.

"Ārlietu komiteja apliecinājusi, ka mēs neatzīstam šīs vēlēšanas par oficiālām, un pirmo reizi Lietuvas vēsturē esam pateikuši, ka mēs neuzskatām Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas vadītāju. Tas darīts ar visu partiju piekrišanu," viņš norādījis. "Vērsīsimies arī pie visu citu demokrātisko valstu parlamentiem, mudinot arī tos ieņemt līdzīgu nostāju un kopā ar Eiropas Savienību (ES) pieprasīt jaunas vēlēšanas."

Komitejas paziņojumā Baltkrievija arī aicināta nekavējoties atbrīvot visus ieslodzītos opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, izbeigt vardarbību pret mierīgiem demonstrantiem un nodrošināt preses brīvību, pulcēšanās brīvību un citas politiskās tiesības un pilsoņtiesības.

Komiteja iesaka Lietuvas valdībai apsvērt iespēju noteikt nacionālās sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par vēlēšanu falsificēšanu un vardarbību, un censties panākt arī kopīgu sankciju noteikšanu ES līmenī.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu