Mūrniece un Lietuvas parlamenta spīkers plāno kopīgi koordinēt atbildes soļus notikumiem Baltkrievijā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētājs Viktors Pranckietis plāno kopīgi koordinēt atbildes soļus notikumiem Baltkrievijā, aģentūrai LETA pastāstīja Mūrniece.

Abu amatpersonu tikšanās šajā jautājumā paredzēta piektdien, 14.augustā, pastāstīja politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka šajā situācija ir svarīgi, lai Baltkrievijā notiekošie protesti netiktu varmācīgi apspiesti, lai iedzīvotajiem ir iespēja izteikt politisko viedokli, lai aizturētie protestētāji tiktu atbrīvoti un valsts pārstāvji sāktu plašāku sarunu ar Baltkrievijas sabiedrību.

Mūrniece arī pieļauj iespēju, ka Saeima nākamnedēļ varētu lemt par līdzīga vēstījuma paušanu parlamenta rezolūcijā. Vai šāda rezolūcija tiks veidota būs atkarīgs no deputātu diskusijām, kas varētu notikt parlamenta Ārlietu komisijā, norādīja politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka šajā jautājumā ir svarīgi, ka Baltijas valstis koordinē savu pozīciju, kā arī tiek veidota vienota pozīcija Eiropas Savienībā (ES), par ko ES dalībvalstu ārlietu ministri spriedīs piektdien. Mūrniece atgādināja, ka kopīgu pozīciju otrdien Rīgā pauduši Latvijas, Igaunijas un Somijas ārlietu ministri.

Vaicāta, vai augstāk minēto vēstījumu varētu nodot, arī tieši sazinoties ar Baltkrievijas parlamenta vadību, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka tas atkarīgs no situācijas attīstības, vienojoties par kopīgu pozīciju Baltijas un ES līmenī.

Sociālajos tīklos publicētajos video vērojams, ka vairākos gadījumos Baltkrievijas varasiestāžu pārstāvji piekauj vai ar stekiem sit protestētājus.

Kā ziņots, Mūrniece iepriekš mikroblogošanas vietnē "Twitter" aicināja cienīt Baltkrievijas vēlētāju aktivitāti un aicina atbrīvot aizturētos aktīvistus un žurnālistus. "Nav pieļaujams rupjš spēks pret miermīlīgiem demonstrantiem," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Jau vēstīts, ka svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā.

Kā ziņots, Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdinājusi protestus, kas valsts lielākajās pilsētās sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Kā redzams publiskotajos kadros, vairāku gados jaunu protestētāju sejas klātas asinīm. Policija pret pamatā gados jaunajiem protestētājiem pielietoja pārmērīgu spēku, sacīja cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" vadītājs Aless Bjaļackis.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu