Lietuvas premjers: Esam gatavi reaģēt uz spriedzi pie Baltkrievijas robežas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņojis, ka viņa valsts varasiestādes ir gatavas reaģēt uz iespējamo spriedzi pie Baltkrievijas robežas un gatavo telpas, kurās bēgļus no kaimiņvalsts varētu izmitināt saskaņā ar jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai noteiktajām prasībām.

Par to viņš informējis žurnālistus, komentējot trešdien pieņemto valdības lēmumu atvieglot robežas šķērsošanas noteikumus un ļaut Lietuvā iebraukt Baltkrievijas pilsoņiem, kuri ierodas valstī humānu iemeslu dēļ.

"Šodien valdībā tika apspriests pirmām kārtām jautājums par mūsu robežu drošības garantēšanu gadījumā, ja situācija Baltkrievijā destabilizētos un parādītos cilvēki, kuri mēģinātu iekļūt valstī humānu iemeslu dēļ, - bēgļi, politiskā patvēruma meklētāji, jo pašreizējā kārtība neļauj šādiem cilvēkiem iebraukt Lietuvas teritorijā," preses konferencē sacījis premjers.

"Jebkurā gadījumā mūsu valsts robežapsardze un citas institūcijas ir gatavas reaģēt uz iespējamo spriedzi pie robežas enerģiski, operatīvi un adekvāti, lai garantētu mūsu robežu drošību," viņš piebildis.

Pēc valdības vadītāja sacītā, ir paredzēts mehānisms, ko darīt ar Baltkrievijas pilsoņiem, kuri lūgtu Lietuvā politisko patvērumu, un vienlaikus tiek domāts par to, kur viņi varētu uzturēties izolācijā koronavīrusa risku dēļ.

"Līdztekus politiskajai spriedzei Baltkrievijas Republikā ir arī ļoti slikta situācija ar Covid-19, tādēļ pieņemti šādi lēmumi," viņš skaidrojis.

Saskaņā ar Lietuvā noteikto kārtību citu valstu pilsoņiem var tikt piešķirts divu veidu patvērums - vai nu bēgļa statuss, vai papildu aizsardzība. Bēgļa statusu patvēruma lūdzējam piešķir, ja viņam savā valstī draud vajāšana saistībā ar viņa piederību pie kādas rases, tautības, reliģijas vai sociālās grupas vai ar politisko pārliecību.

Savukārt papildu aizsardzību var piešķirt patvēruma meklētājam, kuram nedraud vajāšana kāda minētā iemesla dēļ, bet draud spīdzināšana, nāvessods vai briesmas veselībai, dzīvībai vai brīvībai karadarbības dēļ.

Patvērums var tik piešķirts vienīgi tad, ja tiek konstatēts, ka minētie apdraudējumi personai pastāv.

Saskaņā ar Lietuvas Migrācijas departamenta datiem uzturēšanās atļaujas Lietuvā izdotas kopumā vairāk nekā 21 100 Baltkrievijas pilsoņu, un pieciem no viņiem piešķirts patvērums, bet pēdējo desmit gadu laikā Lietuva piešķīrusi patvērumu kopumā 55 kaimiņvalsts pilsoņiem. Kā departaments trešdien informējis ziņu aģentūru BNS, kopš augusta sākuma patvērumu Lietuvā vēl nav lūdzis neviens Baltkrievijas pilsonis.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu