Zināms, kurā Latvijas ūdenstilpnē apstiprināta zilaļģu klātbūtne

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zilaļģu ziedēšana Baltijas jūrā pie Helsinkiem. (Pasaules dabas fonda foto)
Zilaļģu ziedēšana Baltijas jūrā pie Helsinkiem. (Pasaules dabas fonda foto) Foto: Pasaules dabas fonds (PDF)/Pasaules dabas fonds (PDF)

Mūsā Bauskā laboratoriski apstiprināta zilaļģu klātbūtne, aģentūra LETA uzzināja Bauskas novada pašvaldībā.

Ņemot vērā potenciāli toksisko zilaļģu klātbūtni, pašvaldība aicina peldētājus un ūdenssporta cienītājus pirms došanās ūdenī izvērtēt aktivitāšu nepieciešamību un iespējamās sekas.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" ūdens testēšanas pārskats liecina, ka no zilaļģēm Mūsas upes peldvietā dominē suga, kas raksturīga eitrofiem ezeriem, spēj uzkrāt slāpekļa rezerves, un parasti saistīta ar paaugstinātu antropogeno slodzi. Turklāt tai ir spēja producēt dažāda veida cianotoksīnus.

Nelielā īpatsvarā konstatēta arī vēl viena zilaļģu suga, taču tā nav pieskaitāma pie potenciāli toksiskām zilaļģu sugām.

Nākamās Mūsas upes ūdens analīzes tiks veiktas 20.augustā.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi. Problēmas var radīt to masveida savairošanās jeb tā saucamā ūdens ziedēšana. Daļa Latvijā sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas - acu un citu gļotādu kairinājumu.

Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama ilgstoši karstā un sausā laikā, bet, līdzko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu "ziedēšana" samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu "ziedēšanas" laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu