Covid-19 un ceļošana - kā rīkoties iedzīvotājiem, kad lidojuma galamērķis ir sarkanajā vai dzeltenajā sarakstā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieru terminālis starptautiskajā lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls.
Pasažieru terminālis starptautiskajā lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien, kā katru piektdienu, aktualizēts saraksts ar valstīm, no kurām atgriežoties Latvijā būs jāievēro divu nedēļu ilga pašizolācija, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Sarkanajā sarakstā jeb kurp rekomendē vispār nebraukt, no šodienas ir arī Dānija un Kipra. Savukārt dzeltenajā sarakstā, kas paredz izvērtēt nepieciešamību ceļot, šodien iekļauta Lielbritānija, Īrija un Grieķija. Tagad teju visa Eiropa kļuvusi par apgrūtinājumu ceļotājiem. "TV3" Ziņas skaidroja, kā rīkoties pasažieriem.

Līdz ar Dānijas un Kipras iekļaušanu sarkanajā sarakstā kā Covid-19 īpaši augstā riska valstis "airBaltic" pārtrauks visus lidojumus uz šiem galamērķiem jau no rītdienas. Pasažieriem tagad ir izvēle saņemt naudas atmaksu, "airBaltic" dāvanu karti vai mainīt uz konkrētu lidojumu.

Valstu skaits, uz kurām "airBaltic" epidemioloģiskās drošības dēļ nelido, pieaudzis līdz 12. "airBaltic" ir bažas, ja šodien dzeltenajā sarakstā iekļautā Lielbritānija un sevišķi vasaras atvaļinājumu galamērķis Grieķija jau nākamnedēļ nokļūtu sarkanajā sarakstā.

"Sarkano valstu pieprasījums pirms tam ir bijis ļoti liels, piemēram, uz Amsterdamu un Spāniju, kas bija pieprasīts galamērķis, taču ierindojās sarkanajā sarakstā. Tas noteikti ietekmē mūsu ieņēmumus. Biznesa ietekme noteikti ir uz mūsu rezultātiem. Ja plānā bija paredzēts uz šiem galamērķiem visiem lidot, tad katru piektdienu mēs saņemam informāciju par ierobežojumiem, un attiecīgi mums ir jāpielāgojas," norādīja "airBaltic" korporatīvās komunikācijās vadītāja.

"airBaltic" turpina lidot uz valstīm, kas ir dzeltenajā sarakstā un no kurām atgriežoties pasažieriem ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija Latvijā. Ja cilvēkam tomēr bail lidot Covid-19 dēļ vai nevar atļauties pēc ceļojuma sēdēt mājās, cilvēki tiek aicināti zvanīt uz "airBaltic" klientu numuru. Vismazākais noslogojums ir no plkst. 7 rītā līdz pusdienlaikam. Dilemmas priekšā ir cilvēki, kas pirkuši zemākās klases aviobiļeti.

"Var iegādāties atsevišķi pakalpojumu par datumu maiņu, tie ir 50 eiro vienā virzienā, vai arī atcelt un saņemt nodokļa atmaksu par savu biļeti. (TV3: Bet saņemt atpakaļ naudu par pašu lidojumu?) Tā kā lidojums notiek, tad naudas atmaksa par zemākās klases biļetēm nav iespējama," skaidro "airBaltic" korporatīvās komunikācijās vadītāja.

To atgūt cilvēkiem nevar palīdzēt arī Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs (PTAC).

"Ja patērētājs nevēlas lidot, bet lidojumi notiek, tad tā ir patērētāja izvēle un šī nauda faktiski tiek zaudēta. Tad šai gadījumā PTAC nevarēs iesaistīties līdzekļu atguvē," norāda PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Tagad, kad teju katru nedēļu, no arvien vairāk valstīm atgriežoties Latvijā, ir jāievēro pašizolācija, rodas arī skaitliski arvien vairāk cilvēku, kas nokļūst policijas redzeslokā. Laika posmā no 27. jūlija līdz 13. augustam veiktas teju 13 tūkstoši pārbaužu. Dati rāda, – cilvēki apzinīgi ievērojot pašizolāciju. Līdz šodienai aktīvi tikai četri administratīvo pārkāpumu procesi.

"Valsts policija sadarbojas ar pašvaldību policiju, ierodoties pie pašizolācijā esošajām personām dzīvesvietās, gan arī sazinās telefoniski. Šobrīd valstī pašizolācijā atrodas ap trīs tūkstošiem personu. Lai gan pašizolācijā esošo personu skaits pieaug, policija tiek galā ar tai uzticētajiem pienākumiem," norāda Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska.

Ja valsts ir sarkanajā sarakstā, tas ir uz ilgu laiku. Ja dzeltenajā – arī uz vairākām nedēļām, saka Slimību profilakses un kontroles centrā. Tāpēc tur nevar dot padomus avio pasažieriem, uz kādu laiku pārcelt lidojumus.

"Ja pēc atgriešanās no ārzemēm pašizolācijas dēļ cilvēkam draud finansiāli zaudējumi darbā un nav iespējams ar darba devēju vienoties par strādāšanu attālināti, tad cilvēkiem vilšanos rada ar uzzinātais – ka šajā laikā nevar noformēt slimības lapu. To var tikai ar Covid-19 saslimušie," pauž Slimību profilakses un kontroles centra sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Arāja.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu