Atbrīvoti Baltkrievijā aizturētie "Vagner" algotņi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Reuters/AFP/EPA/AP/Scanpix

Baltkrievija atbrīvojusi 32 "Vagner" algotņus, kurus Minskas apkārtnē aizturēja tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, tāpat atbrīvots algotnis, kas tika aizturēts valsts dienvidos, atsaucoties un Krievijas ģenerālprokuratūru, vēsta telekanāls "Dozhdj".

32 "Vagner" kaujinieki jau atrodas Krievijā, savukārt 33. algotnis, kuram ir arī Baltkrievijas pilsonība, joprojām atrodas valstī.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien nosodīja Baltkrievijas lēmumu nodot Krievijai Baltkrievijā pirms prezidenta vēlēšanām aizturētos "Vagner" algotņus, lēmumu raksturojot kā netaisnīgu un draudzīgām attiecībām kaitējošu.

"Uzskatām, ka šāds lēmums ir, maigi izsakoties, netaisnīgs, tāds, kas neatbilst cieņas un savstarpējas palīdzības principā balstīto Ukrainas un Baltkrievijas attiecību garam," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja prezidents.

Lēmums nodot Krievijai ""vagneriešus", mūsdienu kara dēmonus, ir dīvains, nekorekts un pavisam noteikti nepieļaujams draudzīgās starpvalstu attiecībās", uzsvēra Zelenskis.

Viņš arī noraidīja pieņēmumus par Ukrainas iejaukšanos Baltkrievijas iekšējos procesos.

"Pirmkārt, publiski runāt par kaut kādu Ukrainas iejaukšanos Baltkrievijas iekšējos procesos. Nekā tāda pavisam noteikti nebija," norādīja Zelenskis.

"Un otrkārt, cilvēkus, kuriem tiešām ir saistība ar nepārprotamu iejaukšanos gan Baltkrievijas, gan Ukrainas lietās - visu pirms Ukrainas - demonstratīvi atdot trešajai pusei. Tas ir slikts atgadījums. Atgadījums, kurā necienīgi izturējušies pret uzticību, objektivitāti un negatīvo seku adekvātu izvērtējumu," skaidroja prezidents.

"Mēs saprotam, ka "vagnerieši" vienalga atgriezīsies pie savas sākotnējās nodarbes - kara izplatīšanas. Lai Dievs dod, ka Baltkrievijas varasiestādēm nebūs savā teritorijā jāsaņem vēl viens degošs, noasiņojis Donbass, ko radīt visi šie "vagnerieši" ļoti labi māk," brīdināja Zelenskis.

Vēstīts, ka iepriekš tika saņemta informācija par vairāk nekā 200 kaujinieku ierašanos valstī, kuru mērķis ir destabilizēt situāciju vēlēšanu kampaņas laikā.

Kā ziņoja BELTA, vīriešu grupa naktī no 24. uz 25.jūliju apmetusies vienā no Minskas viesnīcām, bet 27. jūlijā viņi pārcēlušies uz sanatoriju Minskas rajonā.

Kā pavēstīja sanatorijas administrācija, viesi piesaistījuši uzmanību ar krievu tūristiem neraksturīgu uzvedību un vienveidīgu militāra stila apģērbu.

Viņi nav lietojuši alkoholu, neapmeklēja izklaides iestādes, turējušies savrupi un centušies nepiesaistīt uzmanību. Tāpat viņi nelielās grupās izpētījuši sanatorijas teritoriju un tās apkaimi.

Aizturēto vārdi atradušies Ukrainas tīmekļa vietnes "Mirotvorec" datu bāzē, kur apkopota informācija par cilvēkiem, kas darbojas pret Ukrainas nacionālajām interesēm.

Vairums Baltkrievijā aizturēto šajā vietnē minēti kā Krievijas militārā izlūkdienesta "GRU ārštata darbinieki no privātās militārās kompānijas "Vagner"" un nelikumīgajiem bruņotajiem formējumiem, bet daži - kā Austrumukrainā prokrievisko kaujinieku pasludinās Doņeckas "tautas republikas" drošības struktūru darbinieki.

Vietnē minēti arī viņu dzimšanas dati.

Daļai anketu mirkļbirka #VAGNER pievienota uzreiz pēc tam, kad kļuva zināmi Baltkrievijā aizturēto kaujinieku vārdi.

Daži vietnē bija minēti, vēl pirms Baltkrievijas medijos bija parādījušies šo cilvēku privātie dati.

Krievijas rakstnieks Zahars Priļepins, kas vēl nesen pats darbojās Austrumukrainā prokrievisko spēku pusē, sociālajos medijos pavēstījis, ka Baltkrievijā aizturēto cilvēku vidū ir viņa Donbasa vienības karotāji.

Tie ir divi trīs cilvēki, norādīja Priļepins. Viņš gan pauda šaubas, vai Krievijas algotņi bijuši Minskā, lai destabilizētu situāciju Baltkrievijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu