"Cilvēki Lukašenko "uzvaru" atcerēsies vēl ilgi." Aizturētie stāsta par piekaušanu, necilvēcīgiem apstākļiem un grupveida izvarošanas draudiem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

No apcietinājuma izlaistie demonstranti Baltkrievijā atklājuši necilvēcīgos apstākļus, kādus nācies paciest aizturēšanas laikā - policija nežēlīgi situsi gan vīriešus, gan sievietes, un pat draudējuši ar grupveida izvarošanu, vēsta aģentūra AP.

Baltkrievijas varasiestādes atbrīvojušas vismaz 2000 no aptuveni 7000 cilvēkiem, kuri apcietināti protestos, kas izcēlušies pēc pagājušajā svētdienā notikušajām vēlēšanām, kurās oficiāli uzvarējis ilggadējais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko.

Piektdien, 15. augustā, atkalapvienojoties ar tuviniekiem, protestētāji atklāja, ka viņus vairākkārt situši ar stekiem, viņiem draudēts ar grupveida izvarošanu un viņi turēti skarbos apstākļos pārpildītās kamerās. Šie stāsti uzkurina dusmas Baltkrievijā un liek Eiropas valstīm apsvērt jaunu sankciju piespriešanu pret valsts amatpersonām.

"Viņi mani sita bez žēlastības," pēc izlaišanas "The Associated Press" teica Aleksejs Ščitņikovs, kura seja bija noklāta ar zilumiem.

Uz 47 gadus vecā vīrieša muguras bija uzvilkts krusts, kas, šķiet, ir policijas zīme, ka pret šo cilvēku jāizturas skarbi.

"Viņi uzvedās kā bandīti un īsti nezvēri," viņš piebilda. "Cilvēki Lukašenko "uzvaru" atcerēsies vēl ilgi."

Students Saša Vilkss žurnālistiem parādīja lielos zilumus uz savām kājām un muguras, taču lūdza raudošajai mātei, lai viņa neskatās.

"Viņi mūs sauca par teroristiem un spēcīgi sita pa muguru un kājām," pastāstīja 19 gadus vecais vīrietis. "Viņi mūs vispirms piekāva un tad uzdeva jautājumus."

Viņš pastāstīja, ka stundām ilgi, saslēgts rokudzelžos, gulējis ar seju uz leju un neredzēja spīdzinātāju sejas, kuras slēpa melnas maskas.

"Daži no viņiem staigāja apkārt, sacīdami: "Iedod man kādu, kuru piekaut." Tas bija ļoti bailīgi," jaunietis sacīja, izplūzdams asarās.

21 gadu vecā Tatjana, kura neatklāja uzvārdu, baidīdamās no policijas atriebības, sacīja, ka viņai draudēts ar grupveida izvarošanu.

"Tā bija īsta elle," sacīja sieviete. "Kad biju policijas busiņā, viņi draudēja mani izvarot ar steku. Jo vairāk es raudāju, jo vairāk mani sita. Viņi visu laiku atkārtoja: "Tu mīli prezidentu!""

Trīcēdama, viņa piebilda: "Viņi nešķirojot sita visus, kas tur bija, vīriešus un sievietes. Busiņā es redzēju, kā viņi salauž kāda vīrieša ribu un kā viņš raud aiz sāpēm."

Viens no aizturētajiem bija neatkarīgā tiešsaistes laikraksta "Nasha Niva" redaktors Jegors Martinovičs. Arī viņu apcietinājumā situši.

"Viņi mūs sita ar stekiem un spārdīja, liekot kāpt iekšā un ārā no policijas busiņiem," viņš pastāstīja AP. "Viņi mums pusdienu lika gulēt uz zemes ar sejām uz leju. Viņi uz mums rīdīja suņus, apsaukāja un atteicās dot ēdienu.

Viņiem bija tikai viena atbilde uz visiem mūsu lūgumiem: "Te nu ir jūsu revolūcija!""

"Varasiestādes vērsās pret mierīgiem protestētājiem ar visu autoritāras valsts represīvo spēku, un tā sekas varētu būt neparedzamas," sacīja Martinovičs.

Kamerām strauji piepildoties, policija vien dažiem aizturētajiem paredzētās telpās sabāza daudzus. Martinovičs stāstīja, ka viņš un vēl 27 cilvēki tika ievietoti kamerā, kas paredzēta 12, tādēļ viņi gulēja uz maiņām. Kad vīrieti atbrīvoja, tajā ielika vēl 10. Citviet Minskā desmitiem vīriešu un sieviešu tika ievietoti pārpildītās kamerās, kas paredzētas diviem cilvēkiem.

Cieta arī daudzi citi, kuri netika aizturēti.

56 gadus vecajam publicistam Eduardam Kuhterinam mugurā un rokā trāpīja gumijas lodes, kad viņš gāja iekšā savā mājā netālu no sadursmēm.

"Atbrauca policijas busiņš un tie melnā tērptie huligāni izlēca uz ielas un sāka šaut uz cilvēkiem tā, it kā viņi būtu šautuvē," viņš stāstīja.

"Izskatījās kā šausmu filmā, bet tāda šodien ir Baltkrievija."

Kuterins sacīja, ka nevarēja doties uz slimnīcu rokā iestrēgušas lodes dēļ, jo ārsti viņu bija brīdinājuši, ka par to būtu jāziņo policijai, kas viņu aizturētu.

Valsts policijas priekšnieks vēlāk atvainojās tiem, uz kuriem tēmēts nešķirojot, un Iekšlietu ministrija, kurā sākotnēji nosodīja satrauktu radinieku, kuri vēlējās atrast tuviniekus, jautājumus, piektdien atvēra karsto līniju.

Lukašenko situācijas eskalācijā vaino protestētājus, sakot, ka daži uzbrukuši policistiem, kuru atbildes reakcija bijusi attaisnojama.

Policija arī ielauzās dzīvokļos, lai aizturētu protestētājus. Stass Goreļiks, kurš Džordža Vašingtona universitātē raksta doktora disertāciju, bija ieradies apciemot vecākus Minskā, kad viņu aizturēja drošības dienests.

"Stasa seja bija salauzta un no tās tecēja asinis, kad viņu aizveda prom,"

pastāstīja viņa tēvs Ļevs Goreļiks, kurš devās uz dzīvokli, kur uzturējās dēls ar draudzeni. "Viņa spilvens bija izmērcēts asinīs."

Ļevs pastāstīja, ka nevarēja dēlu atrast trīs dienas, kad uzzināja, ka viņš ir VDK cietumā un viņam draud apsūdzības par masu nekārtību organizēšanu, ar ko var sodīt līdz 15 gadiem cietumā. Goreļikam nav dota iespēja sazināties ar advokātu.

"Ir grūti paskaidrot tādu brutalitāti - viņš nodarbojās ar zinātni un nekad neiesaistījās aktīvismā vai politikā," sacīja vīrieša tēvs.

Cilvēktiesību aizstāvji gatavojas vērsties ANO Spīdzināšanas novēršanas komitejā par vardarbību pret protestētājiem un vardarbīgo attieksmi pret aizturētajiem.

"Visi aizturētie tika smagi piekauti pirms aresta, tā laikā un pēc tā," sacīja centra "Vjasna" pārstāvis Valentīns Stefanovičs. "Mēs esam dokumentējuši masveida ļaunprātīgu apiešanos un spīdzināšanu - viņi zīmēja krustus uz cilvēku mugurām ar steku sitieniem, viņi piespieda cilvēkus piedalīties masveida lūgšanās un lika viņiem kailiem rāpot pa grīdu."

"20 gadu laikā, strādājot par cilvēktiesību aizstāvi, es neesmu redzējis šādu varas izmantošanu un pazemošanu," viņš sacīja, piebilstot, ka "tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem atļauts brīvi pielietot vardarbību".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu