Minskā tūkstošiem cilvēku atvadās no bojāgājušā protestētāja

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Minskā sestdien vairāki tūkstoši cilvēku atvadījās no 34 gadus vecā Baltkrievijas galvaspilsētas iedzīvotāja Aleksandra Taraikovska, kas 10. augusta vakarā zaudēja dzīvību protestu gaitā sadursmēs ar drošības spēkiem.

Tūkstošiem cilvēku Minskā pulcējās pie Puškina metro stacijas - vietā, kur dzīvību zaudēja Taraikovskis.

Aleksandra ģimene un tuvinieki pulcējās Oļševska ielas rituālu zālē. Arī tur ieradušies vairāki simti cilvēku, kas sēro kopā ar tuviniekiem.

Vairums cilvēku atvadīties devās uz Taraikovska nāves vietu pie Puškina metro stacijas, kā to bija lūgusi ģimene.

Cilvēki Taraikovski pieminēja ar klusuma brīdi, nolika tur ziedus, gaisa balonus, sveces un portretus.

Sapulcējušies sastājās rindās līdzās apkaimes ielām.

Kā ziņots, pirmdienas vakarā Minskā Puškina metro stacijas rajonā notika protestētāju sadursmes ar policijas specvienību OMON.

Drošības spēki, izklīdinot demonstrantus, lietā lika trokšņa granātas un citus speciālos līdzekļus.

Kā notikumu gaitu skaidroja Baltkrievijas Iekšlietu ministrija, "izvēršoties konfrontācijai ar īpašo uzdevumu vienību, viens no protestētājiem mēģināja mest neidentificētu spridzekli" tiesībsargājošo struktūru darbinieku virzienā, un tā aktīvista rokās eksplodēja. Sprādziena rezultātā viņš zaudēja dzīvību.

Miršanas apliecībā teikts, ka nāves galvenais iemesls ir krūšu kurvja atvērta brūce, sacīja nelaiķa civilsieva.

Taraikovskim bija 34 gadi. Viņam palika trīs gadus veca meita.

Kopš 11. augusta Minskas iedzīvotāji pastāvīgi nes ziedus uz protestētāja nāves vietu. Ziedi tiek likti arī uz metāla nožogojuma, kas atdala braucamo daļu no gājēju zonas.

Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9. augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu