Lems par Latvijas pozīciju saistībā ar notikumiem Baltkrievijā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja

Šodien, 17. augustā, plkst. 10 notiks Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā paredzēts lemt par Latvijas pozīciju saistībā ar notikumiem Baltkrievijā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija paziņojis, ka vēlēšanas Baltkrievijā nebija brīvas un godīgas.

"Vēlēšanas Baltkrievijā nebija brīvas un godīgas, Latvija atbalsta Baltkrievijas sabiedrības vēlmi dzīvot neatkarīgā un demokrātiskā valstī," pauda Kariņš.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka vardarbība pret mierīgajiem protestētājiem Baltkrievijā turpinās un politiskā dialoga trūkumu, Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu, paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

ES ārlietu ministriem piektdien bija ārkārtas sēde, lai izskatītu situāciju Baltkrievijā, Libānā un Vidusjūras austrumos, trešdien paziņoja ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs.

ES norāda, ka nopietnu pamatu bažām rada situācija Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atbilstoši oficiālajiem datiem uz sesto pilnvaru termiņu pārvēlēts Aleksandrs Lukašenko, ko opozīcija noraida.

ES otrdien paziņoja, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nav bijušas nedz brīvas, nedz godīgas.

Borreljs, otrdien nākot klajā ar paziņojumu visu 27 ES dalībvalstu vārdā, pavēstīja, ka ES izvērtēs savas attiecības ar Baltkrieviju, un, iespējams, "īstenos pasākumus pret tiem, kas atbildīgi par vardarbību, nepamatotajām aizturēšanām un vēlēšanu noteikumu falsificēšanu".

Par parlamenta paziņojuma projektu saistībā ar situāciju Baltkrievijā šodien spriedīs arī Saeimas Ārlietu komisija, aģentūru LETA informēja komisijas vadītājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Sēde notiks plkst. 9 attālināti, videokonferences formātā.

Saeimā par paziņojumu paredzēts lemt 18. augustā.

Kā ziņots, no deputātiem saņemti priekšlikumi par paziņojuma papildināšanu ar aicinājumu rīkot jaunas vēlēšanas, kā arī notikušo vēlēšanu atzīšanu par neleģitīmām.

Sākotnēji 13. augustā izstrādātajā Saeimas paziņojuma projektā Baltkrievijas varas iestādes aicinātas nekavējoties pārtraukt spēka pielietošanu un vajāšanu, atbrīvot visus politieslodzītos un tos, kuri pēdējās dienās ir prettiesiski aizturēti.

Paziņojuma projektā paredzēts mudināt Baltkrievijas valdību nekavējoties sākt dialogu ar opozīciju un pilsonisko sabiedrību, lai izvairītos no turpmākas vardarbības un īstenotu pārmaiņas, kuras Baltkrievijas iedzīvotāji uzskata par vēlamām un vajadzīgām.

Paziņojumā plānots paust, ka prezidenta vēlēšanas neatbilda Baltkrievijas starptautiskajām saistībām un pasaulē atzītiem demokrātijas un tiesiskuma standartiem, un tās nebija brīvas un godīgas.

Tāpat paredzēts paust satraukumu par represijām pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un mediju pārstāvjiem uzsverot, ka tiesības paust savu viedokli brīvās vēlēšanās ir viena no demokrātijas pamatvērtībām, savukārt vārda brīvība un pulcēšanās brīvība ir cilvēka pamattiesības. Paziņojumā iecerēts ietvert arī vairākus citus vēstījumus.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās notiek protesti, kas vērsti pret 9. augustā notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem, kurus opozīcija uzskata par viltotiem, kā arī pret nežēlīgo vardarbību, kas tikusi vērsta pret protestētājiem.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija piektdien publiskoja galīgo šo vēlēšanu rezultātu versiju, saskaņā ar kuriem Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%. Tomēr iedzīvotāji publiski lielākoties norāda, ka balsojuši par Tihanovsku nevis Lukašenko.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu