ASV kongresmeņi nosoda Kremli par "centieniem graut vēl vienas Eiropas valsts neatkarību" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Policija Minskā
Policija Minskā Foto: EPA/Scanpix

ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komiteja asi nosodījusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu par gatavību sniegt palīdzību Baltkrievijai, tostarp militāro, "lai garantētu drošību".

Vienlaikus kongresmeņi pauda atbalstu protestētājiem, kas pieprasa savu demokrātisko tiesību realizāciju.

"Mēs atbalstām baltkrievus, kuri turpina izmantot savas tiesības uz protestu un prasa daudz brīvāku, daudz demokrātiskāku valsti. Viņu balsīm ir jābūt sadzirdētām," teikts komitejas priekšsēdētāja Eliota Engelsa un komitejas vecākā republikāņa Maikla Makola paziņojumā.

"Tajā pat laikā, kad Kremlis cenšas graut vēl vienas Eiropas valsts neatkarību un suverenitāti, mēs viennozīmīgi nosodām Krievijas prezidenta Vladimira Putina bezatbildīgo piedāvājumu nodrošināt militāro atbalstu Lukašenko režīmam Baltkrievijā.

Mēs aicinām [ASV] administrāciju turpināt atvairīt Maskavas agresiju un strādāt kopā ar mūsu Eiropas sabiedrotajiem, lai atbalstītu baltkrievu tautu, pieprasītu atbrīvot tūkstošiem mierīgo demonstrantu un politieslodzīto, nosodītu Baltkrievijas varasiestāžu pārmērīgo spēka pielietošanu un aizsargātu Baltkrievijas suverēnās tiesības pašai noteikt savu nākotni," teikts paziņojumā.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9. augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Lukašenko sestdien pēc telefonsarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pavēstīja, ka Krievija pēc pirmā pieprasījuma sniegs vispusīgu palīdzību Baltkrievijas drošības garantēšanai ārēju militāru draudu gadījumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu