Kariņš: Valdībai jātiek galā ar neprognozējamību algu palielināšanas jautājumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas valdībai ir jātiek galā ar neprognozējamību algu palielināšanas jautājumos un tie nav jāatrisina pēdējā brīdī, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņs (JV).

Kariņš piekrita, ka arvien biežāk finansēšanas avoti algu palielināšanas jautājumos tiek atrasti pēdējā brīdī, piemēram, vakar valdība atbalstīja algu palielināšanu augstākās izglītības pedagogiem un tas noticis dienu pirms Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pieteiktā piketa.

"Mums ir jātiek vaļā no neprognozējamības algu palielināšanas jautājumos un valdībai ir jācenšas nodrošināt, ka visi cilvēki, kuri strādā, ir sociāli nodrošināti. Viens no veidiem kā to panākt ir nodokļu reforma, lai no iekšējās nodokļu pārdales mums vienmēr būtu līdzekļi algu palielināšanai, protams, paralēli domājot par to, lai netiktu palielināts slogs ģimenēm ar bērniem, kā arī atslogojot zemo algu saņēmējus" sacīja premjers.

Jau ziņots, ka valdība vakar lēma no šī gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemāko mēneša darba algas likmi arī akadēmiskajam personālam.

Kā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, saskaņā ar darba algas likmes palielināšanas grafiku lektora zemākā mēneša darba algas likme no 2020.gada 1.septembra ir 805 eiro, kas ir orientieris pārējām algas likmēm, tā tiek noteikta vienāda vai tuva ar minimālo skolotāja likmi.

Ministrijā uzsver, ka šie grozījumi paredz, ka zemākā mēneša darba algas likme profesoram ir 1569 eiro, asociētajam profesoram 1256 eiro, docentam 1005 eiro, lektoram 805 eiro un asistentam 641 eiro, kuru likmes ietekmē studiju vietas bāzes izmaksas.

Vienlaikus paredzēts algas likmes paaugstinājums arī citiem augstskolu un koledžu darbiniekiem.

Jau pirmdien pēc valdības koalīcijas partiju panāktās vienošanās par finansējuma avotu augstākās izglītības iestāžu pedagogu atalgojuma palielināšanai no 2020.gada septembra Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) bija atcēlusi otrdien, 18.augustā, ieplānoto piketu.

Kā norādīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, tad tā ir pozitīva ziņa, bet saņemta "pēdējā sekundes simtdaļā", piketa priekšvakarā.

"Jā, nauda tiks piešķirta četriem mēnešiem, taču LIZDA noteikti aktīvi sekos līdzi turpmākajai pedagogu atalgojuma kāpinājuma grafika izpildei 2021. un 2022.gadā," uzsver Vanaga.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu