"Atbalstiet Baltkrievijas atmodu." Tihanovska aicina ES neatzīt Lukašenko uzvaru vēlēšanās (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Līdzšinējā Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense 9.augustā notikušajās vēlēšanās Svetlana Tihanovska vērsusies pie Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem ar aicinājumu neatzīt vēlēšanu rezultātus.

Tihanovska norādījusi, ka jau otro nedēļu baltkrievu tauta miermīlīgi cīnās "par savām konstitucionālajām tiesībām izvēlēties savus līderus".

Viņa atkārtoti uzsvērusi, ka prezidenta vēlēšanu rezultāti ir viltoti un ka ielās izgājušie demonstranti "tikuši nežēlīgi piekauti, ieslodzīti un pakļauti spīdzināšanai".

"Simtiem ir ievainoti, vismaz divi cilvēki gājuši bojā. Tas notiek tieši šobrīd Eiropas centrā. Es aicinu jūs neatzīt šīs viltotās vēlēšanas," savā videouzrunā saka Tihonovska. "Lukašenko tautas un visas pasaules acīs ir zaudējis jebkādu leģitimitāti."

"Es jūs aicinu atbalstīt Baltkrievijas atmodu. Es aicinu visas valstis cienīt starptautiskās tiesības. Es aicinu cienīt Baltkrievijas Republikas suverenitāti un baltkrievu tautas izvēli," uzsvērusi Tihanovska, kas bijusi spiesta pamest Baltkrieviju un šobrīd uzturas Lietuvā.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau ilgāk nekā nedēļu turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Varasiestādes sākotnēji mēģināja demonstrācijas apslāpēt, pielietojot spēku, un aizturējušas tūkstošiem protestētāju, kas milicijas aizturēšanas izolatoros pakļauti necilvēcīgiem apstākļiem un vardarbībai.

Tas izsaucis faktiski visas sabiedrības sašutumu, un varasiestādes bijušas spiestas aizvākt no ielām drošības spēkus, kā arī sākt atbrīvot aizturētos.

Tomēr liels skaits aizturēto joprojām atrodas milicijas izolatoros, bet vairāk nekā pussimts skaitās pazuduši bez vēsts.

Svētdien Minskas un citu Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja simtiem tūkstošiem cilvēku, lai piedalītos līdz šim nepieredzēti plašā solidaritātes akcijā, pieprasot Lukašenko attiekšanos no varas.

Vienlaikus Baltkrievijā vēršas plašumā streiki, kuru dalībnieki arī izvirza pret režīmu vērstas politiskas prasības.

Tikmēr Lukašenko kategoriski atsakās piekāpties protestētāju prasībām un jau divkārt telefoniski sazinājies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, cenšoties viņu pārliecināt sniegt atbalstu grūstošā autoritārā režīma stabilizēšanai.

Trešdien paredzēts ārkārtas ES samits, lai lemtu par bloka reakciju uz notikumiem Baltkrievijā.

Tikmēr vairākas ES dalībvalstis, tostarp visas trīs Baltijas valstis, jau atteikušās atzīt vēlēšanu rezultātus.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu