Lukašenko ministrijām uzdevis virkni uzdevumu, lai "atdotu atpakaļ cilvēkiem mierīgu valsti" (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Reuters/AFP/EPA/AP/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko trešdien, 19. augustā, sasaucis Drošības padomes sēdi, kurā iestādēm un ministrijām uzdevis virkni uzdevumu, lai "atdotu atpakaļ cilvēkiem mierīgu valsti".

Valsts robežsardzes komitejai Lukašenko uzdevis pastiprināt valsts robežas apsardzi pa visu perimetru, lai "neielaistu valstī kaujiniekus, ieročus, munīciju, naudu nekārtību finansēšanai. Mēs redzam, ka šī nauda nāk".

Aizsardzības ministrijai uzdots "pievērst īpašu uzmanību NATO spēku pārvietošanai Polijas un Lietuvas teritorijā. Mums ir jāizseko viņu pārvietošanās virzieni un nodomi. Šobrīd mēs visus šos nodomus redzam. Mūs tas īpaši nesasprindzina, taču atsevišķi fakti, it īpaši Grodņas virzienā, lieka aizdomāties. Tāpēc mums obligāti jāpieņem mēri un nav jākautrējas izvest mūsu Bruņotos spēkus un tehniku viņu pārvietošanās virzienā", paziņoja Lukašenko.

Iekšlietu ministrijai Lukašenko uzdevis nepieļaut nekārtības valstī, it īpaši Minskā. "Minskā vairs nedrīkst būt nekādu nekārtību. Cilvēki ir noguruši, cilvēki prasa mieru un klusumu," sacīja Lukašenko. "Klausieties, cilvēku jūra, ievērojams vairākums, pieraduši dzīvo mierīgā valstī. Un mums šī mierīgā valsts ir jāatdod viņiem atpakaļ."

Savukārt Ārlietu ministrijai viņš uzdevis organizēt darbu, lai rietumvalstu vadītājiem sniegtu informāciju par situāciju Baltkrievijā. "Viņiem vienkārši ir jāpastāsta, kas notiek Baltkrievijā. Lai šo informāciju saņemtu gan Merkele, gan Makrons, gan Duda, gan Nausēda, gan citi, gan Zelenskis. Lai viņi zinātu, kas notiek Baltkrievijā, oficiālo viedokli," sacīja Lukašenko. "Un brīdināt viņus par atbildību par nekārtību kurināšanu. Nekārtību finansēšana - tā arī ir kurināšana. Viņiem tas ir jāsaprot, un viņi par to atbildēs, ja tas notiks." 

Kā ziņots, Baltkrievijā jau ilgāk nekā nedēļu turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Varasiestādes sākotnēji mēģināja demonstrācijas apslāpēt, pielietojot spēku, un aizturējušas tūkstošiem protestētāju, kas milicijas aizturēšanas izolatoros pakļauti necilvēcīgiem apstākļiem un vardarbībai.

Tas izsaucis faktiski visas sabiedrības sašutumu, un varasiestādes pagājušās nedēļas nogalē bija spiestas aizvākt no ielām drošības spēkus, kā arī sākt atbrīvot aizturētos.

Tomēr liels skaits aizturēto joprojām atrodas milicijas izolatoros, bet vairāk nekā pussimts skaitās pazuduši bez vēsts.

Svētdien Minskas un citu Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja simtiem tūkstošiem cilvēku, lai piedalītos līdz šim nepieredzēti plašā solidaritātes akcijā, pieprasot Lukašenko attiekšanos no varas.

Vienlaikus Baltkrievijā sākušies streiki, kuru dalībnieki arī izvirza pret režīmu vērstas politiskas prasības.

Tikmēr Lukašenko kategoriski atsakās piekāpties protestētāju prasībām un jau divkārt telefoniski sazinājies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, cenšoties viņu pārliecināt sniegt atbalstu grūstošā autoritārā režīma stabilizēšanai.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu