"Vēlēšanas nebija nedz godīgas, nedz brīvas." Merkele paziņo, ka ES neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Reuters/AFP/EPA/AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus, trešdien, 19. augustā, pēc ES līderu videosamita paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Vēlēšanas nebija nedz godīgas, nedz brīvas un šī iemesla dēļ šo vēlēšanu rezultāts nevar tikt atzīts," preses konferencē pavēstīja Merkele.

Kanclere arī nosodīja "brutālo vardarbību" pret protestētājiem Baltkrievijā.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels pēc samita paziņoja, ka ES drīzumā noteiks sankcijas pret "ievērojamu skaitu" cilvēku, kuri stāv aiz vēlēšanu falsifikācijas un protestētāju vardarbīgās apspiešanas.

"Mēs stingri stāvam pie Baltkrievijas tautas tiesībām noteikt pašai savu likteni, un ES drīzumā noteiks sankcijas ievērojamam skaitam personu, kas atbildīgas par vardarbību, represijām un krāpšanos vēlēšanās," sacīja Mišels.

"Šīs vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas un neatbilda starptautiskajiem standartiem. Mēs neatzīstam Baltkrievijas iestāžu sniegto rezultātus," reportieriem pavēstīja Mišels. "Baltkrievijas tauta ir pelnījusi labāku. Viņi ir pelnījuši demokrātiskas tiesības izvēlēties savus līderus un veidot nākotni."

Merkele reportieriem arī atklāja, ka Lukašenko nav pieņēmis viņas telefona zvanu. "Lukašenko noraidīja telefona zvanu, ko es nožēloju. Var būt par starpnieku tikai tad, ja esi kontaktā ar visām pusēm," sacīja Merkele.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pavēstīja, ka ES ir "gatava atbalstīt mierīgu, demokrātisku varas nodošanu Baltkrievijā".

"Mēs stāvam līdzās Baltkrievijas tautai, kas vēlas pamata brīvības un demokrātiju," viņa piebilda.

EK piešķirs 53 miljonus eiro Baltkrievijas iedzīvotāju atbalstam. Trīs miljoni eiro tiks piešķirti represiju upuriem un pilsoniskās sabiedrības atbalstam, bet lauvas tiesa tiks novirzīta koronavīrusa krīzes ārkārtas palīdzībai, sacīja Leiena.

ES līderi trešdien rīkoja ārkārtas videosamitu par krīzi Baltkrievijā, kur plašumā vēršas protesti pret Aleksandra Lukašenko pārvēlēšanu prezidenta amatā.

Ārkārtas videosamitu sasauca Eiropadomes prezidents Šarls Mišels, ņemot vērā krīzes saasināšanos nedēļas nogalē.

Latviju šajā samitā attālināti pārstāvēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9. augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš 9. augusta nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu