Rinkēvičs sazvanījies ar Tihanovsku. Kariņš uzver, ka Latvija iestājas par mērķētām sankcijām pret Baltkrievijas amatpersonām (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Latvija atbalsta baltkrievu tautu, prasību atbrīvot politieslodzītos un jaunu, brīvu un demokrātisku Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu sarīkošanu starptautisko novērotāju klātbūtnē, telefonsarunā ar Baltkrievijas opozīcijas prezidenta amata kandidāti Svetlanu Tihanovsku apliecinājis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā ierakstā mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Rinkēvičs, Tihanovska lūgusi nodot lielu paldies Latvijas tautai par pausto atbalstu.

Latvija iestājas par mērķētām sankcijām pret Baltkrievijas amatpersonām, trešdien notikušajā Eiropadomes sanāksmē uzsvēris Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka šodien ārkārtas Eiropadomes sēdē, kurā pulcējas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji un valdību vadītāji, Kariņš uzsvēra, ka Latvija iestājas par mērķētu sankciju nepieciešamību pret tām Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par vēlēšanu organizēšanu un miermīlīgo demonstrāciju vardarbīgu apspiešanu.

Tāpat Latvija iestājas pret vardarbību miermīlīgu demonstrāciju apspiešanā un visu apcietināto tūlītēju atbrīvošanu.

ES līderu sanāksmē Kariņš pauda, ka šobrīd vienīgais situācijas risinājums ir jaunu, brīvu un godīgu prezidenta vēlēšanu rīkošana Baltkrievijā, jo 9.augusta vēlēšanas nebija ne brīvas, ne godīgas. Premjera ieskatā, jaunu vēlēšanu rīkošanā nepieciešams nodrošināt starptautisko novērotāju klātbūtni.

Kā ziņots, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un citās pilsētās notiek protesti, kas vērsti pret 9. augustā notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem, kurus opozīcija uzskata par viltotiem, kā arī pret nežēlīgo vardarbību, kas tikusi vērsta pret protestētājiem.

Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti un ir arī mirušie. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Saskaņā ar oficiālo rezultātu versiju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Iedzīvotāji publiski lielākoties norāda, ka balsojuši par Tihanovsku, nevis Lukašenko.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis neatzīst Baltkrievijas vēlēšanu rezultātus, trešdien pēc ES līderu videosamita paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. "Vēlēšanas nebija nedz godīgas, nedz brīvas un šī iemesla dēļ šo vēlēšanu rezultāts nevar tikt atzīts," preses konferencē pavēstīja Merkele. Kanclere arī nosodīja "brutālo vardarbību" pret protestētājiem Baltkrievijā.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels pēc samita paziņoja, ka ES drīzumā noteiks sankcijas pret "ievērojamu skaitu" cilvēku, kuri stāv aiz vēlēšanu falsifikācijas un protestētāju vardarbīgās apspiešanas.

"Mēs stingri stāvam pie Baltkrievijas tautas tiesībām noteikt pašai savu likteni, un ES drīzumā noteiks sankcijas ievērojamam skaitam personu, kas atbildīgas par vardarbību, represijām un krāpšanos vēlēšanās," sacīja Mišels.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu