"Lukašenko pamešana ir vienīgais labais gājiens, kas Kremlim palicis." ASV eksperts par to, kāpēc Putins varētu nepalīdzēt Lukašenko (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijā vairāk nekā nedēļu notiek protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Tas daudziem licis pareģot, ka situācijā iejauksies Kremlis, taču Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir pieci iemesli ļaut Lukašenko krist, paudis ASV bezpeļņas organizācijas "Starptautisko attiecību padome" (Council on Foreign Relations) eksperts Stīvens Sestanovičs.

Eksperts norāda, ka likmes Maskavā ir augstas un Putins "neslēpj naidu pret krāsainajām revolūcijām". 

"Putinam ir daudzi iemesli vilcināties, pirms lemt par neveiksmīga režīma atbalstīšanu. Ja viņš nolemj to nedarīt, viņam vajadzētu rīkoties strauji," organizācijas mājaslapā raksta Sestanovičs.

Protestiem pret Lukašenko pagaidām faktiski nav pret Krieviju vērsta dimensija

Ukrainas "Oranžajā revolūcijā" 2004. gadā un Eiromaidanā desmit gadus vēlāk bija novērojams nacionālisma noskaņojums: Krieviju daudzi redzēja kā Ukrainas apspiedēju un pret Krieviju labvēlīgus politiķus - kā koloniālisma aģentus, atgādina eksperts. Arī iepriekšējās politiskajās sacelšanās, tostarp Baltijas valstu cīņā par neatkarību un "Rožu revolūcijā" Gruzijā dažādās pakāpēs bija novērojama nacionālisma dzirksts. Tam, kas pašlaik notiek Baltkrievijā, šāda aspekta nav, norāda Sestanovičs.

Demokrātijas apsiešana Baltkrievijā Putinam nedod nacionālistiskus labumus

Lai kādus politiskos ieguvumus Putinam devusi Krimas aneksija - ļoti nozīmīgus - un nemieru veicināšana Austrumukrainā - pašlaik nenozīmīgus - jebkādas darbības, lai atbalstītu Lukašenko, Krievijas sabiedrībai izskatīsies krietni citādāk. Iejaucoties izskatīsies, ka ir viens vienīgs motīvs: atbalstīt krāpšanos vēlēšanās un Baltkrievijas iedzīvotāju apklusināšanu, raksta Sestanovičs. Viņš norāda, ka neilgu laiku pēc apšaubāma konstitucionālā referenduma, kas Putinam ļaus vēl ilgstoši saglabāt amatu, Krievijas prezidentam vairāk rūpju nevajag.

Tautas mobilizācija Baltkrievijā ir tālu attīstījusies

Nocirst demonstrācijas saknē vairs nav iespējams. Lukašenko centās apspiest protestus, bet tas izraisīja plašākas demonstrācijas. Putins vasaru pavadījis, pieciešot protestus Habarovskā, par kuriem acīmredzami cerējis, ka tie beigsies, pauž eksperts. Kad Putins saprata, ka protesti nebeigsies, viņš sapratis, ka tos jāpiecieš un jāmēģina kaut kas cits.

"Zaļie cilvēciņi" nevar atrisināt Putina problēmu

Krievijas varas medija RT vadītāja Margarita Simonjana pagājušajā nedēļā izraisīja ažiotāžu, aicinot iesaistīties "laipnajiem cilvēkiem" jeb tā sauktajiem "zaļajiem cilvēciņiem". Taču ir ļoti maz ticams, ka Krievijas armija, izlūkdienesti vai policija Kremlim stāsta, ka baltkrievu "nomierināšana" būs lēta operācija. Šobrīd viņi droši vien nav pārliecināta, ka Baltkrievijas kolēģi viņus atbalstītu. Šādā gadījumā intervence kļūtu par murgu, pauž eksperts.

Ja nav jēgas no "zaļajiem cilvēciņiem", varbūt ir jēga no Baltkrievijas elites

Pat daži spēcīgākie Lukašenko oponenti vēlas ciešas saites ar Krieviju, norāda Sestanovičs. Abām valstīm ir gan daudz pieredzes ekonomikas, politikas un militārajā jomā, ka nav nodevīgi vai personīgā līmenī diskreditējoši atbalstīt labas attiecības. Šīs saites ar Baltkrievijas eliti un tās labvēlīga attieksme Putinam sniedz daudz veidus, kā atsvešināties no Lukašenko režīma.

Eksperts pauž, ka šie ir iemesli, kādēļ Putinam būt piesardzīgam un kavēties.

"Tā kā viņš lielākoties ir piesardzīgs un pat neizlēmīgs politiķis, visticamāk, tie viņu pārliecinās," uzskata Sestanovičs.

Tomēr Putinam ir viens liels iemesls pasteigties - Baltkrievijas krīzes aspekti, kas ir labvēlīgi Krievijai, ļoti ātri var mainīties. Ja baltkrievi uzskatīs, ka aiz Lukašenko stāv Putins, populāri var kļūt pret Krieviju vērsti saukļi, norāda eksperts.

Elites locekļiem piespiedu kārtā uzgriežot muguru režīmam, viņi var sākt atbalstīt dažādus risinājumus, piemēram, atkārtotas vēlēšanas, nevis varas nodošanu, kas savukārt Maskavai varētu šķist riskantāk, pauž Sestanovičs. Jo ilgāk Putins gaidīs, lai pamestu Lukašenko, jo lielāka iespēja, ka "krāsainās revolūcijas vilciens" būs aizbraucis.

"Putina padomnieki noteikti viņam šo saka. Daži Eiropas - iespējams, pat ASV - ierēdņi saka to pašu. Lukašenko pamešana ir vienīgais labais gājiens, kas Kremlim palicis," raksta Sestanovičs.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu