"Irānai nekad nebūs kodolieroču." ASV pieprasīs atjaunot ANO sankcijas Irānai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

ASV pieprasīs atjaunot ANO sankcijas Irānai, kas tika atceltas saskaņā ar 2015. gada kodolvienošanos, trešdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

Viņš sacīja preses konferencē Baltajā namā, ka ceturtdien  ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo informēs ANO Drošības padomi, ka Vašingtona iedarbina sankciju atjaunošanas procedūru, kas paredz atjaunot sankcijas 30 dienu laikā.

"Irānai nekad nebūs kodolieroču," uzsvēra ASV prezidents.

Šādu lēmumu Tramps pieņēmis pēc tam, kad pagājušajā nedēļā ASV nespēja panākt atbalstu ANO Drošības padomes rezolūcijas projektam, kas paredzēja pagarināt 13 gadus ilgušo konvencionālo ieroču embargo Irānai, kam jābeidzas 18.oktobrī.

Sankcijas Irānai tika atceltas saskaņā ar vienošanos par  Teherānas kodolprogrammu, kuru 2015.gadā parakstīja  Irāna, ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija, kā arī Vācija. Vienošanās paredz arī nepagarināt ieroču embargo.

Francija, Lielbritānija un Vācija uzskata, ka ASV nav tiesību iedarbināt sankciju atjaunošanas mehānismu, jo pēc Trampa lēmuma Vašingtona 2018.gadā izstājās no kodolvienošanās, tāpēc paredzams, ka tās centīsies kavēt mehānisma iedarbināšanu.

Pēc izstāšanās no kodolvienošanās ASV noteica savas sankcijas Irānai.

Kopš ASV 2018.gadā izstājās no Irānas vienošanās ar pasaules lielvarām par tās kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, Irāna ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Janvārī Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Irānas bagātinātā urāna krājumi astoņas reizes pārsniedz daudzumu, ko pieļauj kodolvienošanās, teikts ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) jūnijā publiskotajā novērtējumā.

Tomēr urāna bagātināšanas līmenis vēl ir krietni zem kodolieroča izgatavošanai nepieciešamā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu