Saldā inde: kas notiks, ja katru dienu ēdīsi saldējumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Kas var būt labāks par saldējumu karstā vasaras dienā? Diemžēl tavs ķermenis neteiks paldies, ja katru dienu mielosies ar šo gardumu, vēsta portāls "Championship". 

Vai saldējums var sabojāt figūru?

Saldējums ir salds un satur daudz kaloriju, ja vien negatavojat to pats. Mēs reti ēdam "tīru" saldējumu, un saldās piedevas ievērojami palielina kaloriju daudzumu. Vislabāk ir dzert ūdeni, lai atveldzētos, un katru dienu izvēlēties augļu sorbetu, nevis šokolādes vai karameļu saldējumu.

Vai tas var būt veselībai noderīgs?

Dažās valstīs tiek ražots bio saldējums. To ieteicams dot bērnudārzos un skolās kuņģa slimību un saaukstēšanās profilaksei. Bio saldējums ir papildināts ar labvēlīgajām baktērijām, probiotikām, kas atbalsta mikrofloru cilvēka ķermenī. Tajā ietilpst dabīgais sviests un piens, kas satur vitamīnus un veselīgas taukskābes.

Probiotikas un prebiotikas: kuras baktērijas ir labvēlīgas mūsu ķermenim.

Iemesls, kāpēc neizslēgt raudzētus piena produktus no uztura. Bio saldējums patiešām ir veselīgāks nekā klasiskais vaniļas vai šokolādes. Šādu saldējumu ir vieglāk sagremot, jo tajā ir palīgvielas. Tāpat kā jebkuru saldu ēdienu, ir ieteicams ēst saldējumu no rīta: no pulksten 11:00 līdz 16:00. Šajā laikā aizkuņģa dziedzeris ir aktīvākā stāvoklī, tāpēc tos ogļhidrātus ar taukiem, kuri ir saldējumā, ir vieglāk sagremot. Vakarā ķermenim ir jāatgūstas, nevis jāsagremo sarežģītie ēdieni. Ja jūs nevarat pretoties un vēlaties apēst saldējumu vakarpusē, tad ir ieteicams pastaigāties.

Kāpēc karstā laikā labāk atteikties no saldējuma?

Vasaras karstumā saldējums ir vispopulārākā uzkoda. Tomēr tas palīdz atdzist tikai uz īsu brīdi, jo pēc pāris minūtēm ķermenis aktīvi pārstrādā taukus un ogļhidrātus. Tiek atbrīvota enerģija, un rezultātā paaugstinās ķermeņa temperatūra. Lai saldējums neizkustu, mēs cenšamies to ēst ļoti ātri. Tomēr steiga var provocēt akūtas elpceļu infekcijas (akūtu elpošanas ceļu slimību). Temperatūras pazemināšanās dēļ notiek strauja elpošanas ceļu atdzišana - ķermeni sasilda karstums, un saldējums ir ļoti auksts. Tas rada stresu ķermenim. Starp citu, karstā laikā vajadzētu arī atteikties no ledus aukstiem dzērieniem.

Kas palīdzēs karstā laikā? Uztura speciālistu ieteikumi.

Cukurs, kas apvienots ar taukiem, rada atkarību, tāpēc pēc vienas saldējuma porcijas mēs bieži vēlamies nākamo. Moderni saldēti jogurti nebūs labāka alternatīva, jo parasti tiem pievieno saldās piedevas - cepumus, marmelādi un citus garšas pastiprinātājus. Tās visas ir kalorijas. Vēl viens šķietami mazāk biedējošs deserts ir sulas saldējums. Tas ir izgatavots no sulām, un ir zināms, ka tās dramatiski paaugstina glikozes līmeni asinīs, izraisot neplānotu insulīna izdalīšanos. Sulas saldējums arī ātri uzsūcas asinsritē, un no tā cieš aizkuņģa dziedzeris un aknas.

Ko izvēlēties kaloriju pārpildītā saldējuma vietā?

Sorbets ir mazāk kaitīga alternatīva parastajam saldējumam. Tomēr desertu nevar saukt par veselīgu un ar zemu kaloriju sastāvu, ja tajā ir cukurs. Sorbeta pamatā ir augļu vai ogu biezenis. Šķiedras dēļ cukurs asinīs tiek absorbēts lēnāk. Sastāvdaļas ziņā sorbets ir ļoti tālu no saldējuma: tajā ir mazāk tauku, nav piena vai krējuma, bet tas lieliski atsvaidzina garšas kārpiņas.

Kā var izvēlēties labu saldējumu?

Dabīgais saldējums satur derīgās skābes, vitamīnus, minerālvielas un fermentus, kas stimulē vielmaiņu. Tomēr plašajā klāstā ir grūti atrast patiesi kvalitatīvu produktu. Varat koncentrēties uz šādiem kritērijiem

  • Izskats. Sadrupināts, salauzts saldējums, visticamāk, tika atkārtoti sasaldēts. Nepareizi uzglabājot, deserts var kļūt par mikrobu audzēšanas vietu un pastāv iespēja saindēties.
  • Etiķete. Izvairieties no nosaukuma "piena produkti ar augu taukiem" un citiem. Šis saldējums piena vietā satur augu izcelsmes sastāvdaļas, visbiežāk palmu eļļu.
  • Sastāvs. Labu saldējumu veido piena tauki. Šajā saldējumā tā daļai jābūt vismaz 12%, piena vietā nav atļauts izmantot izejvielas, kas satur pienu. Diemžēl bez stabilizatoriem nevar iztikt, tāpēc meklējiet dabiskos: agaga-agaru vai želatīnu. Saldējumā nekādā gadījumā nevar būt ūdens. Izvairieties no tādiem biedējošiem nosaukumiem kā tetrazīns, karagināns, nātrija karboksimetilceluloze, kas bieži tiek aizsegti ar kombinācijām: E102, E466, E407.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu