Nekam nav jēgas. Ko darīt, ja dzīve šķiet bezjēdzīga?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Kāpēc pat ļoti veiksmīgiem cilvēkiem var rasties jautājums: "Vai tas ir viss?", un kā tikt ar to galā, vēsta portāls "PsychologyToday".

Kāds vīrietis teica: "Mana dzīve ir bijusi bezjēdzīga." Jūs būsiet pārsteigts, uzzinot, ka viņš bija pētnieks, kurš palīdzēja apstiprināt šizofrēnijas ģenētiskās saknes. Tas ir bijis viens no galvenajiem psiholoģijas atklājumiem pēdējos 50 gados.

Karjeras un personīgajam trenerim, vairāku grāmatu autoram Mārtijam Nemko ir bijuši vairāki ārēji veiksmīgi klienti, kuri jutušies līdzīgi. Tomēr daudzi mazāk veiksmīgi cilvēki jūtas labi par to, kā viņi pavada savu dzīvi. Kas to varētu izskaidrot?

Dažiem cilvēkiem ir vieglāk izbaudīt "parasto" dzīvi: attiecības, pārtika, sports, daba utt. Turpretī citi ir noskaņoti būt nelaimīgi. Viņiem, izņemot īslaicīgus priekus, nekas cits dzīvē prieku nesniedz. 

Citi cilvēki, kuriem dzīve šķiet bezjēdzīga, atzīst, ka pat ar gandrīz 8 miljardiem planētas cilvēku pat Amerikas Savienoto Valstu prezidents nevar ievērojami mainīt pasauli. Dabiski faktori, kā COVID vai koledžu un plašsaziņas līdzekļu izraisītās kustības ir daudz spēcīgākas nekā lielvaras prezidents.

Vēl viens faktors, kas var veicināt to, ka pat veiksmīgiem cilvēkiem liekas, ka viņu dzīve ir bezjēdzīga, ir tas, ka viņi jūt, ka nekas nav tik svarīgs, pat pārmaiņas. 

Kā tikt ar to galā?

Cilvēks, kurš jūt, ka viņa dzīve ir bezjēdzīga, nevar tikt pozitīvi noraidīts, un tas bieži ir pamatots spriedums. Neatkarīgi no tā, vai jūs vai kāds cits uzskata, ka dzīvei nav nozīmes, mēģināt pārliecināt viņus, ka viņi rīkojas nepareizi, ir bezjēdzīgi. Noderīgāk ir, ja piekritīsies, ka viņu analīze ir pareiza.

Neatkarīgi no tā, vai tas esat jūs vai kāds, kas jums rūp, prātīgāk ir apstiprināt šādu spriedumu, nevis atspēkot to. Tā ir taisnība, jo mēs visi vēlamies just, ka mūsu pamata uzskati ir pareizi, turklāt mēs, visticamāk, draudzēsimies ar cilvēkiem, kuri pieņem mūs un mūsu vērtības, pat ja tās ir neatbilstošas vispārpieņemtajam.

Piekrītiet tam, ka dzīves jēga var būt saistīta tikai ar sīkumiem.

Protams, mēs vēlamies, lai mēs varētu mainīt pasauli un dzīvot izjūtot pastāvīgu prieku, bet tas ir maz ticams. Tas nenozīmē, ka dzīvei nav jēgas. Jūs vai šī persona, kas jums rūp, varat atrast vismaz kaut ko mazu, kas iepriecina: augošs augs, mākoņi, kas skraida garām, labs darba veikšanas process, jaundzimuša bērna pirmā raudāšanas vai skūpsta sajūta.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu