Sprūds: Kamēr Baltkrievijā spēka struktūrai būs prezidenta atbalsts, jaunas prezidenta vēlēšanas nevarēs sarīkot (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Kamēr Baltkrievijā spēka struktūrai būs prezidenta Aleksandra Lukašenko atbalsts, tikmēr jaunas prezidenta vēlēšanas, ko pieprasa simtiem tūkstošu protestētāju, nevarēs sarīkot, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Sprūds, analizējot notiekošo Baltkrievijā uzsvēra, ka Lukašenko pārliecību par uzvaru prezidenta vēlēšanās nebūs tik viegli mainīt, lai gan viņš paralēli tam, neapzinās, ka ar šādu soli ir zaudējis sabiedrības pārliecību tajā.

"Domāju, ka Lukašenko ir spēka struktūras prezidents un, kamēr tai ir prezidenta atbalsts, tikmēr jaunu prezidenta vēlēšanu sarīkošana būs ļoti sarežģīta," sacīja Sprūds un piebilda, ka Baltkrievija vairs nav tā valsts, kāda tā bija pirms 26 gadiem, jo Lukašenko šobrīd faktiski ir OMON un Baltkrievijas birokrātijas, ne tautas prezidents.

Notikumus Baltkrievijā Sprūds salīdzināja ar notikušo Venecuēlā, jo pēc tam, kad par tās prezidentu kļuva Nikolass Maduro, kura pārvēlēšanu neatzina arī virkne pasaules valstu, Venecuēlā vērojams haoss, un Manduro arvien turas pie varas grožiem.

Tomēr Sprūds izteica cerību, ka Baltkrievijas sabiedrības aktīvā kustība agri vai vēlu novedīs pie tā, ka Lukašenko atkāpjas no prezidenta amata.

Tikmēr Minskas Neatkarības laukumā ceturtdienas vakarā daudzi tūkstoši cilvēku bija sapulcējušies kārtējā protesta mītiņā, pieprasot prezidenta Lukašenko atkāpšanos un jaunu vēlēšanu rīkošanu.

Pēc opozīcijas vietnes "Hartija 97" ziņām, mītiņa dalībnieku skaits sasniedzis 20 000.

Mītiņā runāja pilsoniskās kampaņas "Eiropeiskā Baltkrievija" aktīvists Pāvels Juhņevičs, kurš aicināja turpināt protesta akcijas līdz uzvarai.

"Mēs esam situācijā, kad mēs un bijušais prezidents [Lukašenko] saprotam - ja viena puse zaudēs, tas būs fināls. Ja zaudēsim mēs, valsts pārvērtīsies par koncentrācijas nometni. Ja viņš zaudēs - bet viņš zaudēs - tad viņu tiesās, Tāpēc mēs nedrīkstam zaudēt. Mums jāiet līdz galam!" sacīja Juhņevičs.

Mītiņotāji skandēja "Ticam! Varam! Uzvarēsim!" ("Verim! Možam! Peremožam!"), "Ej projām!", "Uzvara ir mūsu - Saša, vācies prom!" ("Pobeda naša - ubiraisja, Saša!"), "Katru dienu!" un dziedāja dziesmas.

Protesta mītiņi, gājieni un citas akcijas pret Lukašenko ceturtdienas vakarā notika arī citās Baltkrievijas pilsētās, tostarp Bobruiskā, Borovļanos, Brestā, Grodņā, Kaļinovičos, Kobrinā, Lidā, Novogrudokā, Osipovičos, Pružanos, Radoškovičos, Rečicā, Stolbcos, Vitebskā, Žlobinā.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien pēc Eiropas Savienības samita paziņoja, ka ES valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu