"Īpašniekam sākumā ir jānolemj, kā viņš mīluli audzinās." Eksperta padomi suņa guļvietas ierīkošanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: unsplash.com

Vieta, kur atgulties, lai atvilktu elpu un atpūstos, ir nepieciešama mums katram, un izņēmums nav arī mūsu četrkājainie draugi. "PetCity" veterinārārste Līga Arājuma atklāj galvenos nosacījumus par suņu gultiņām, kas būtu jāzina gan topošajiem, gan esošajiem dzīvnieku saimniekiem.

Gultas vieta - Kā mīluli pie tās pieradināt?

Sarunas sākumā speciāliste skaidro, ka suņu gultiņas primāri ir saimnieka gaumes un kārtības jautājums. Tieši saimniekam ir jāpieņem lēmums, vai viņš vēlas sunim ierādīt vietu, kurā dzīvnieks jutīsies ērti un droši.

"Saimniekam lēmums par mīluļa gultas vietu ir jāpieņem jau no pirmajām dienām, kad jaunais mājdzīvnieks ienāk viņa namā, neatkarīgi no tā, vai tas ir mazs kucēns, vai arī pieaudzis suns. Īpašniekam sākumā ir jānolemj, kā viņš mīluli audzinās. Piemēram, ja suns dzīvo un spēlējās ar bērniem, tad mīlulis gulēs kopā ar bērniem. Bet šis lēmums ir jāpieņem uzreiz, lai pēc pusgada nebūtu jāveic izmaiņas, kuras dzīvniekam var radīt nevajadzīgu stresu."

Netrūkst suņu saimnieku, kuri ļauj saviem mīluļiem gulēt kopā ar viņiem. Speciāliste uzsver, ka šādiem saimniekiem suni būtu jāspēj pieņemt arī tad, ja dzīvniekam radīsies kādas veselības problēmas, kā, piemēram, mutes smakošana. Tomēr mīlulim viņa paša vietiņu būtu nepieciešams iekārtot, lai viņam būtu sava neatkarīgā teritorija.

"Sunim ir nepieciešama guļas vieta, neatkarīgi no šķirnes," saka speciāliste.

Par suņa radināšanu pie konkrētās vietas, kā to pareizāk darīt, būtu nepieciešams apspriesties ar kinologu.

"Suns ļoti labi saprot, kas ir viņam ierādītā vieta, un, ja tā būs arī ērta, tad, protams, viņš to izmantos," saka specialiste.

Pastāv arī iespēja, ka suns ar sev ierādīto gultas vietu nebūs apmierināts. Šādās reizēs mīlulis, rīkojas visai radikāli un gultas vietu var iznīcināt. Saimniekiem būtu jārēķinās arī ar šādu scenāriju. It sevišķi šāda rīcība ir raksturīga kucēniem.

"Sunim vietu iekārto tā, lai viņam tur būtu ērti, kā arī jāņem vērā mīluļa izmēri. Nevar iekārtot tādu gultas vietu, kurā liels suns var nolikt tikai galvu vai pēcpusi" stāsta speciāliste.

Lielie suņi un to veselības problēmas

Lielo šķirņu suņi, nereti apgulšanās vietā vienkārši nogāžas, kā rezultātā mīlulim var rasties locītavu problēmas.

"Lielo šķirņu suņiem ir nepieciešama gan speciāla vieta, gan speciāla virsma, kur gulēt. Tas ir nepieciešams, jo apgulšanās procesā viņi var traumēt locītavas un var veidoties ādas izmaiņas (keratizācija)," saka speciāliste.

Eksperte stāsta, ka "PetCity" veikalos ir nopērkami speciāli ortopēdiskie matrači, kas ir paredzēti, lai mīlulis izvairītos no minētajām veselības likstām. Tāpat speciāliste uzsver, ka šādus matračus noteikti būtu jālieto kā preventīvs līdzeklis, nevis kā ārstēšanas, kad mīlulis jau ir iedzīvojies veselības problēmās.

Kas jāņem vērā, izvēloties suņa gultiņu

"Pirmkārt, tai ir jābūt mazgājamai. Kucēniem vajadzētu izvēlēties gultas, kuras nav ar liekām spalvām, mīkstumiem un visādām citām viegli nograužamām bārkstīm. Tām ir jābūt ērtām, ar rāvējslēdžiem un viegli mazgājamām, jo kucēniem mēdz visādi gadīties, viņš var, piemēram, nepaspēt aiziet uz tualeti," par gultas vietas izvēli kucēniem stāsta eksperte.

Savukārt, ja runa ir jau par pieaugušu suni, tad speciāliste vēlreiz uzsver, ka gultas vietai ir jābūt ar specializētu matracīti, kas spēj ieņemt mīluļa formu.

Tāpat speciāliste uzsver, ka saimnieks atkarībā no rocības var gultas vietu mēģināt iekārtot arī pats, tomēr ieteicams būtu gultiņu iegādāties, jo tās ir speciāli pielāgotas arī konkrētām suņu šķirnēm. 

Eksperte stāsta, ka visvienkāršāk suņa mājiņu ir iegādāties, pastāstot veikalos pieejamajiem konsultantiem par sava mīluļa šķirni un izmēru. Tad saimnieks var izvēlēties vispiemērotāko mīluļa namu, ņemot vērā tā ieradumus.

Suņa guļvietas higiēna

"Tas ir atkarīgs no dzīvnieka un piesārņošanas pakāpes. Ja mājiņā nedzīvo nekādi parazīti, tad to tik bieži nav nepieciešams tīrīt. Citi šīs mājiņas ved mazgāt arī uz ķīmiskajām tīrītavām, jo gultiņu materiāli mēdz būt atšķirīgi. Ir jāievēro tīrība, jo, kā mēs zinām, tieši netīrībā vairojas dažādi parazīti," skaidro speciāliste.

Tāpat ekspertei tika vaicāts, vai pastāv iespēja, ka, atnesot suņa mājiņu, piemēram, no ķīmiskās tīrītavas vai cita veida mazgāšanas, mīlulis to vairs nepieņem; speciāliste atbild, ka viņas praksē šādi gadījumi nav bijuši.

"Neesmu gan par tādiem gadījumiem dzirdējusi. Bet šādās situācijās, kad mājiņa jāmazgā, tās vietā var atstāt mīluļa sedziņu, mantas, atgādinot, ka šī tomēr ir viņa vietiņa," skaidro eksperte.

Runājot par mājiņas mazgāšanas biežumu, speciāliste uzsver, ka nav tāda konkrēta grafika, pēc kura būtu jāvadās. Ja gultiņa netiek sasmērēta pēkšņi (piemēram, kucēns to piečurā), tad to reizi mēnesī vai divos vajadzētu tomēr izmazgāt, savukārt reize pusgadā jau būtu galējais variants.

Kas attiecas uz mājiņu apstrādāšanu pret parazītiem, eksperte skaidro, ka tā esot sezonāla procedūra. Būtiski ir ievērot tieši blusu sezonu, jo, kā skaidro eksperte, tās vairojoties tieši guļasvietās, paklājos, nevis paša mīluļa kažokā. 95% blusu populācijas dzīvo gultās, grīdas spraugās, savukārt dzīvnieka kažokā uzturoties vidēji 5%, jo mīluli blusas izmanto tikai kā "ledusskapi", nevis pastāvīgu uzturēšanās vietu.

Nobeigumā speciāliste uzsver, ka saimniekiem, kuri grasās iegādāties mīluli, bet pirms tam nekad nav uzturējuši četrkājaino draugu, tomēr būtu nepieciešams sākumā vērsties pie speciālistiem, kuri var palīdzēt ar ieteikumiem par pareizu suņa audzināšanu un motivēšanu gulēt tam norādītajā vietā.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu