Video ⟩ 19 stundas bez pases un bagāžas. Kā Minskā apcietināja laikraksta "Postimees" žurnālistus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Mēs gribējām uz nedēļu nokļūt Minskā, lai ar fotogrāfiju un tekstu palīdzību igauņu lasītājiem pastāstītu par tur notiekošo sacelšanos pret diktatoru. Bet mūsu centieni beidzās pat nemaz nesākoties: ierodoties Minskas lidostā pulksten 19, mēs nekavējoties tikām nogādāti no pasu kontroles malā. Bijām spiesti pavadīt 19 stundas bez pasēm un bagāžām..." vēsta laikraksta "Postimees" žurnālisti Sanders Punamē un Ēriks Tikans.

- "Kāpēc tu ieradies šeit?", - "Atvaļinājumā."

- "Cik ilgi?", - "Uz nedēļu."

- "Tu runā krieviski?", - "Nedaudz".

- "Kur tu šeit dzīvosi?", - "Pie drauga guļamrajonā."

- "Pie kā tu esi ieradies ciemos?", - "pie Jana."

"No pasu kontroles mūs aizsūtīja sēdēt telpas nomaļākajā stūrī, kur jau mūs sagaidīja cilvēki no iepriekšējā lidojuma, viņi arī nav tikuši ielaisti Baltkrievijā. Brits, kurš sēdēja blakus, sāka mums jautāt, no kurienes esam un kāpēc šeit ieradāmies. Tajā brīdī es biju pārāk satraukts, lai sarunātos ar viņu, es atbildēju, ka esmu atvaļinājumā un aizgriezos," atceras žurnālists.

Satraukums vīriešiem esot tikai palielinājies, jo stāsti par izturēšanos pret žurnālistiem un protestētājiem Baltkrievijā bijuši drausmīgi. Kā stāsta aizturētais, no stūra parādījās sieviete formastērpā un ar izteiktu krievu akcentu prasījusi: "Karlss Johanss." Kas tālāk?

"Ei, kas šeit notiek?" es jautāju jaunajam britam. Viņš zināja tikai to, ka policisti visus ieveda pratināšanas telpā pa vienam un uzdeva "interesantus jautājumus". "Viņi pārmeklēja visas manas mantas un apskatīja manus dokumentus - pat baseina caurlaidi. Es nezinu, kāpēc..." brits nopūtās.

Vīriešiem kļuva skaidrs, ka viņi meklē žurnālistus un viņu preses kartes. Viņi baidījās tikt pieķerti, tāpēc atkārtoja operatora Ērika ticamāko stāstu, ka ieradās atvaļinājumā pie drauga. Tā pati sieviete atkal parādījās un kliedza: "Ērik Tikan!" Ēriks piecēlās un devās uz pratināšanas telpu.

Kā notika Ērika pratināšana

"Mani aizveda uz nelielu istabu, kur bez manis atradās vēl trīs cilvēki. Viena amatpersona, kura sēdēja pie datora, robežsargs kā tulks un 150 kilogramus smags vīrietis, kuram mugurā bija knaps krekliņš," stāsta Ēriks. Pratināšanu veicis lielākais no vīriem. Kamēr meklēja aizturētā vīrieša mantas, viņam jautāja: "Kas jūs šeit atsūtīja? Kurš jums maksā, lai jūs šeit būtu? Kur jūs nakšņosiet? Kam jūs strādājat? Vai jūs gatavojaties pārdot kādam savus fotoattēlus?"

Kā stāsta aizturētais, tiklīdz sievietei bija laiks iztulkot šos jautājumus, amatpersona uzdeva jau nākamos, laiku pa laikam izstaipot pirkstus. Ērikam bija laiks atbildēt tikai uz dažiem jautājumiem, bet viņi neklausījās. Viņi lūdza savākt vīrieša mantas un atgriezties pie pārējiem aizturētajiem.

19 stundas cietumā

"Neskatoties uz to, ka nevienam no mums pasēs nebija žurnālistu vīzas, kaut kas manā pasē un atbildēs jaunajam policistam šķita aizdomīgs. Līdz tam laikam lēmums jau faktiski bija pieņemts, ka mēs netiksim ielaisti Baltkrievijā. Iemeslus mums nepaskaidroja," notikušajā dalās Ēriks.

"Vai visi ārzemnieku vārdi pirms ierašānās tika pārbaudīti "Google"? Es nezinu, jo kā vēlāk izrādījās, dažiem žurnālistiem tomēr izdevās tikt cauri. Mēs nesaņēmām savas pases atpakaļ, arī bagāžas ne," stāsta vīrietis. Žurnālistiem nācās pavadīt 19 stundas Baltkrievijas militāro darbinieku uzraudzībā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu