"Bayern" un PSG dosies cīņā par UEFA Čempionu līgas kausu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
UEFA Čempionu līgas kauss.
UEFA Čempionu līgas kauss. Foto: EPA/Scanpix

Lisabonā svētdien Vācijas futbola granda Minhenes "Bayern" un Francijas flagmaņa Parīzes "Saint Germain" (PSG) duelī tiks noskaidrota UEFA Čempionu līgas trofejas ieguvēja.

Mačs "Sport Lisboa e Benfica" stadionā sāksies plkst.22 pēc Latvijas laika, un tiešraidē to pārraidīs kanāls "TV3 Sport".

"Bayern" ir Čempionu līgas pieckārtēja uzvarētāja, pie trofejas tiekot 1974., 1975., 1976., 2001. un 2013.gadā. Minhenieši svētdien spēlēs savā 11.finālā Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā, bet parīziešiem tā ir pirmā titula cīņa vēsturē.

Bavārijas klubs šosezon uz Eiropas skatuves demonstrē izcilu sniegumu - desmit uzvaras desmit spēlēs un vārtu attiecība 42:8. UEFA ranga pirmās vietas īpašniece uzvarēja B apakšgrupā, bet izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 7:1 divu spēļu summā uzveica Londonas "Chelsea". Finālturnīra ceturtdaļfinālā pretī stājās Spānijas grands "Barcelona", kas tika sagrauts ar 8:2, bet pusfinālā vēl viena pārliecinoša uzvara - 3:0 pār Lionas "Olympique".

"Bayern" komandas galvenais vilcējspēks ir smailes uzbrucējs Roberts Levandovskis, kurš šosezon UEFA Čempionu līgā guvis 15 vārtus. Viņš tikai par diviem vārtiem atpaliek no Krištianu Ronaldu 2013./2014.gada sezonā iespētā.

Tikmēr PSG no desmit spēlēm Čempionu līgā uzvarējusi astoņās, bet pārējās divās ir viens neizšķirts un uzvara. Vienīgo zaudējumu parīzieši cieta izslēgšanas turnīra pirmās kārtas pirmajā spēlē, kad ar 1:2 tika atzīts Dortmundes "Borussia" pārākums.

PSG uzvarēja A apakšgrupā un "play-off" pirmajā kārtā divu maču summā ar 3:2 pārspēja dortmundiešus. Ceturtdaļfinālā tika izrauta uzvara 2:1 pār Bergāmo "Atalanta", bet pusfinālā gūts panākums 3:0 pār "Leipzig".

UEFA ranga septītajā pozīcijā esošie Francijas čempioni nevar lepoties ar tādu vārtu starpību kā šodienas pretinieki (25:5), kā arī rezultatīvākie spēlētāji guvuši trīsreiz mazāk vārtus nekā Levandovskis - pa pieciem precīziem sitieniem ir Kiljanam Mbapē un Mauro Ikardi.

Abas komandas Eiropas klubu turnīros tikušās astoņas reizes un tas noticis tikai UEFA Čempionu līgas grupu fāzē. Piecreiz uzvarējuši parīzieši un trīsreiz minhenieši, bet vārtu attiecība ļoti līdzīga - 12:11. Pēdējoreiz komandas tikās pirms trim sezonām, kad apmainījās ar uzvarām.

PSG ir 41. klubs, kas dosies laukumā UEFA Čempionu līgas finālā un centīsies kļūt par 23. komandu, kas ieguvusi trofeju. 1996.gadā "Saint-Germain" uzvarēja UEFA Kausu ieguvēju kausā , finālā ar 1:0 pārspējot Vīnes "Rapid". Tam sekoja pamatīgs zaudējums Superkausā (divu spēļu summā 2:9 pret Turīnas "Juventus") un gadu vēlāk neizdevās aizstāvēt titulu UEFA Kausu ieguvēju kausā, finālā ar 0:1 piekāpjoties "Barcelona" klubam.

"Bayern" lūkos titulētāko komandu sarakstā panākt "Liverpool", kuras kontā ir sešas trofejas. Septiņkārtēja UEFA Čempionu līgas uzvarētāja ir "AC Milan", bet 13 reizes par Eiropas spēcīgāko klubu kļuvis Madrides "Real". 

Iepriekšējā finālā Bavārijas klubs 2013.gadā ar 2:1 Vemblija stadionā pārspēja "Borussia". "Bayern" trofeju plauktā ir arī 1967.gada Kausu ieguvēju kauss, 1996.gada UEFA Kauss un 2013.gada UEFA Superkauss.

Šīs sezonas Čempionu līgas uzvarētāja 24.septembrī Budapeštā ar Eiropas līgas uzvarētāju cīnīsies par UEFA Superkausu.

Viens no galvenajiem treneriem - PSG stūrmanis Tomass Tuhels vai "Bayern" vadītājs Hanss Dīters Fliks - šodien sasniegs savu līdz šim augstāko punktu karjerā, jo neviens no viņiem pie lielām trofejā nav ticis. Fliks futbolista karjeras laikā 1987.gadā ar "Bayern" komandu aizkļuva līdz finālam Eiropas kausā, kas tobrīd bija Vecā kontinenta prestižākais klubu turnīrs.

Zem jautājuma zīmes ir PSG vārtsarga Keilora Navasa un aizsarga Laivēna Kurzavas dalība spēlē - abi guvuši kājas augšstilba savainojumus. Pretiniekiem varētu nespēlēt aizsargi Žeroms Boatengs un Benžamēns Pavārs, kurš satraumējis potīti.

Finālu tiesās itālis Daniēle Orzato, kuram asistēs tautieši Lorenco Manjanelli un Alesandro Džalatīni. 44 gadus vecais Orzato starptautiskos mačus tiesā kopš 2010.gada. 

Orzato nav sveša viena no finālistēm, jo vēl nesen viņš tiesāja PSG spēli. Iepriekšējā sezonā viņš strādāja mačā, kurā parīzieši izslēgšanas turnīra pirmās kārtas duelī ar 2:0 pārspēja Mančestras "United".

Šosezon Orzato tiesājis astoņas Čempionu līgas spēles, tajā skaitā "play-off" kārtas dueli starp Madrides "Real" un Mančestras "City".

Sākotnēji bija paredzēts, ka fināls notiks Stambulā, bet Turcijas pilsētai piešķirts nākamās sezonas titula mačs. Jūnija vidū UEFA lēma, ka Čempionu līgas uzvarētājs tiks noskaidrots finālturnīrā Lisabonā.

Pērn UEFA Čempionu līgas finālā divu Anglijas klubu duelī Madridē "Liverpool" ar 2:0 uzvarēja Totenhemas "Hotspur".

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu