"Saša, ej prom!" Minskas centrā uz protesta gājienu pulcējas tūkstošiem cilvēku (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Minskas centrā.
Protesti Minskas centrā. Foto: AFP/SCANPIX

Minskas centrā, kur svētdien paredzēts protesta gājiens pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, pulcējas daudzi tūkstoši cilvēku.

Pēc dažādu mediju ziņām,  Neatkarības laukumā pie Valdības nama un apkārtējās ielās ieradušies vairāk nekā 100 000  cilvēku. Neatkarības laukumā esošie ar klusuma bridi pieminēja protestētājus, kas zaudēja dzīvību, kad milicija pret protestētājiem izmantoja spēku.

Vairākas stundas iepriekš no skaļruņa, kas atrodas uz kādas pie laukuma esošas ēkas jumta, cilvēki tika aicināti izklīst, jo protesta akcija nav sankcionēta. 

Cilvēki lielākās un mazākās kolonnās iet uz centru no pilsētas rajoniem, esot Baltkrievijas nacionālos baltsarkanbaltos karogus, plakātus un baltus ziedus. Kolonnu dalībnieki skandē "Ej projām!", "Lai dzīvo Baltkrievija!"("Žive Belarusj!") un citus saukļus.

Uz Minskas centru dodas arī pastiprināti milicijas spēki, tostarp ūdensmetēji un automobiļi, kuros tiek pārvadāti aizturētie.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija svētdien brīdināja, ka armija aizsargās Otrajā pasaules karā padomju pusē karojušo piemiņas vietas. Vairāki DesmitI karavīru izvietoti pie stēlas Uzvaras laukumā, kā arī pie Lielā tēvijas kara muzeja.

Cilvēki pulcējas uz protesta akcijām arī citās Baltkrievijas pilsētās, tostarp Baranovičos, Brestā, Gomeļā, Grodņā, Lidā, Mogiļevā. Mozirā, Pinskā, Vitebskā, Žlobinā. Brestā pa vienu no pilsētas ielām gāja sabiedriskās ēdināšanas darbinieku kolonna, saucot: "Jaunu šefpavāru!"

Jau ziņots, ka Minskā svētdien galvenajā ielā - Neatkarības prospektā - paredzēts jau otrais masu gājiens, pieprasot Lukašenko atkāpšanos un jaunu vēlēšanu sarīkošanu. Pirmajā gājienā pagājušajā svētdienā piedalījās vairāki simti tūkstoši cilvēku.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu