Foto ⟩ "Jaunās Baltkrievijas gājiens" - Minskā tūkstošiem cilvēku devušies protesta gājienā pret Lukašenko (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Minskā svētdien, 23. augustā, daudzi tūkstoši cilvēku pa pilsētas galveno ielu - Neatkarības prospektu - devušies protesta gājienā, pieprasot  Baltkrievijas autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos.

Demonstrācija, kam dots nosaukums "Jaunās Baltkrievijas gājiens", sākās Neatkarības laukumā pie Valdības nama. Daļa gājiena dalībnieku jau nonākuši pie viesnīcas "Plaņeta", kur paredzēts mītiņš.

Varas iestādes gājienu nav sankcionējušas un Minskas centrā ir pastiprināta milicijas klātbūtne. No skaļruņiem, kas izvietoti uz viesnīcai "Plaņeta" apkārtējām ēkām, skan aicinājumi  izklīst,  brīdinot, ka pretējā gadījumā var tikt izmantots spēks.

Pirms  tam gājiena dalībnieki sapulcējās Neatkarības laukumā, kur ar klusuma bridi tika pieminēti protestētāji, kas šomēnes zaudēja dzīvību, kad milicija pret protestētājiem izmantoja spēku.

Uz Neatkarības laukumu cilvēki lielākās un mazākās kolonnās  gāja no pilsētas rajoniem. Minskā ieradušies arī daudzi protestētāji no citām vietām Baltkrievijā.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija svētdien brīdināja, ka armija aizsargās Otrajā pasaules karā padomju pusē karojušo piemiņas vietas. Vairāki desmiti karavīru izvietoti pie stēlas Uzvaras laukumā. Karavīri aplenkuši arī Lielā tēvijas kara muzeju, kuram pretī atrodas viesnīca "Plaņeta", pie kuras paredzēts mītiņš.

Cilvēki rīko protesta akcijas arī citās Baltkrievijas pilsētās, tostarp Baranovičos, Brestā, Gomeļā, Grodņā,  Kobrinā, Lidā, Mogiļevā. Mozirā, Pinskā,  Soļigorskā, Vitebskā, Žlobinā.

Šis Minskā ir jau otrais masu gājiens, pieprasot Lukašenko atkāpšanos. Arī pirmajā gājienā pagājušajā svētdienā piedalījās vairāki simti tūkstoši cilvēku.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu