Dienas laikā daļā piekrastes ūdens kļuvis stindzinoši auksts. Kā skaidrojama šāda parādība?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ronis. Illustratīvs attēls.
Ronis. Illustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Nedēļas nogalē Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē ūdens pēkšņi kļuvis stindzinoši auksts - Mērsragā sestdien, 22. augustā, ūdens temperatūra bijusi +22 grādi, bet dienu vēlāk - vien +8. Kaut gan šādas krasas izmaiņas biežāk sastopamas vasaras sākumā, tās arī nav nekas neparasts, vasarai ejot uz beigām, vēst LTV laika ziņu moderators Toms Bricis.

Straujās ūdens temperatūras maiņas iemesls ir vēja radītās ūdens straumes, atklāja Bricis. Pagājušajā nedēļā bija silts un saulains, turklāt vējš bija lēns, līdz ar to ūdens iesila vienmērīgi. Taču silts ūdens ir tikai jūras augšējos slāņos, bet zemākajos tas visu cauru gadu ir auksts.

Nedēļas nogalē, sākot pūst brāzmainam vējam, siltais ūdens no piekrastes tika aizpūsts tālāk līcī. Tā vietā no dzelmes pacēlās un peldvietas sasniedza aukstais ūdens. Šo procesu sauc par apvelingu, skaidro Bricis, piebilstot, ka Latvijā tas ir diezgan ierasts un biežāk sastopams vasaras sākumā, kad iesilušais ūdens slānis ir mazāks.

Zinot šo procesu, iespējams veiksmīgāk izvēlēties peldvietas, norāda Bricis. Proti, ja pūš rietumu vējš, ūdens būs siltāks Rīgas līča austrumu piekrastē un Kurzemes rietumos, savukārt, ja pūš ziemeļaustrumu-austrumu vējš, siltāks ūdens būs līča rietumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu