Bijušais "Apple" darbinieks atklāj, ka kompānija izveidojusi slepenu "iPod" ASV valdības vajadzībām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Bijušais uzņēmuma darbinieks atklāj, ka "Apple" palīdzēja ASV valdībai izveidot "ļoti slepenu" "iPod" ierīci, kuras iekšpusē bija paslēpti sensori. Kā apgalvo bijušais "Apple" programmatūras inženieris Deivids Šaiers, par produktu uzņēmumā zinājuši tikai četri cilvēki, vēstī raidsabiedrība BBC.

Viņš atklāj, ka 2005. gadā uzņēmumā ieradās divi vīri ASV Enerģētikas departamenta vārdā. Viņi vēlējās palīdzēt izveidot "iPod", kas izskatās un darbojas tāpat kā jau esošais produkts, bet, izmantojot ierīcē paslēptu papildu aparatūru, slepeni ierakstītu datus.

Bijušais kompānijas darbinieks atklāj, ka "Apple" palīdzēja inženieriem izveidot pielāgotas "iPod" programmatūras versiju, lai izveidotu slepeno ierīci.

"Viņi bija piesardzīgi, lai es nekad neredzētu aparatūru," vīrietis skaidroja. "Un es nekad to arī neesmu redzējis."

Divi inženieri no aizsardzības dienesta "Bechtel" vairākus mēnešus strādāja "Apple" biroja ēkā. "Viņi vēlējās pievienot "iPod" pielāgotu aparatūru un ierakstīt datus pielāgotās ierīces diskā, tā, lai to nebūtu viegli atklāt, bet tam joprojām vajadzēja izskatīties un strādāt kā parastam "iPod"."

Inženieriem iedeva "iPod" sistēmas avota koda kopijas DVD diskā, lai varētu eksperimentēt, viņi veikalā iegādājās paši savas ierīces. Vīrietis atklāja arī to, ka tā neesot bijusi sadarbība ar "Bechtel" ar līgumu vai samaksu. "Tas bija "Apple", kas sniedza slepenu labvēlīgu žestu Enerģētikas departamentam," raksta Deivids.

Kodolenerģija

Bijušajam "Apple" kompānijas darbiniekam tā arī nekad neizdevās precīzi noskaidrot, ko abi inženieri veido, taču viņam radās aizdomas par "kaut ko līdzīgu Geigera skaitītājam", lai nepamanāmi varētu izmērīt radiāciju.

Enerģētikas departaments ir atbildīgs arī par kodolenerģiju. Šo stāstu apstiprina arī citi tā laika "Apple" darbinieki.

Tonijs Fadels, bijušais "iPod" nodaļas viceprezidents, lietotnē "Twitter" rakstīja, ka stāsts esot bijis absolūti reāls. "Traki lieliska tehnoloģija, pie kuras valdība toreiz strādāja… Es tikai varu iedomāties, kā viņiem šobrīd iet," viņš rakstīja.

Uzņēmums ir padarījis privātumu par savu "iPhone" galveno mārketinga stratēģijas daļu, izraisot domstarpības ar ASV Tieslietu ministriju.

Deivids Šaiers uzskata, ka tas ir augstākais slepenības līmenis, minot faktu, ka četri darbinieki, kuri par to zināja, kopš tā laika vairs nestrādā uzņēmumā.

"Sabiedrisko attiecību speciālisti jums godīgi pateikts, ka "Apple" nav nekādu ierakstu par šādu projektu," viņš atklāj.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu