Bruknas muižā konstatētie pārkāpumi: Stukāns norīkos prokuroru uzraudzīt izmeklēšanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģenerālprokurors Juris Stukāns šodien norīkos prokuroru, lai tas uzrauga Valsts policijas (VP) izmeklēšanu saistībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) konstatētajiem pārkāpumiem biedrībā "Kalna svētību kopiena", preses brīfingā pēc tikšanās ar labklājības ministri Ramonu Petraviču (KPV LV) pavēstīja Stukāns.

Ģenerālprokurors atzīmēja, ka prokurors pārbaudīs atklāto informāciju, kā arī palīdzēs izvērtēt, vai nepieciešams ierosināt kriminālprocesu.

Savukārt Petraviča atzīmēja, ka lūgusi, lai prokuratūra "paseko līdzi" notiekošajam un pievērš uzmanību, lai visi fakti tiktu izvērtēti atbilstoši likumam, nevis emocijām. Viņa arī piebilda, ka nepieciešams vērtēt vecāku atbildību, jo "Kalna svētību kopienas" pakalpojumi nav bijuši atbilstoši reģistrēti.

Gan Stukāns, gan Petraviča norādīja, ka tikšanās laikā pārrunājuši dažādus jautājumus, kas skar bērnu tiesības, tostarp "bērnu mājas" izveidi, kas nepieciešama, lai bērnus, kas cietuši no noziedzības, varētu nopratināt drošā vidē. Tāpat abas puses pārspriedušas plānoto bāriņtiesu reformu.

Kā ziņots, biedrībā "Kalna svētību kopiena" VBTAI kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pirmā pārbaude Bruknā notika 5.augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu