Aptauja: Vairāk nekā trešdaļa vēlētāju nav izdarījuši izvēli, par ko balsot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vēlēšanu urna. Ilustratīvs attēls.
Vēlēšanu urna. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vairāk nekā trešdaļa - 35,1% - vēlētāju vēl nav izdarījuši izvēli, par ko balsot gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, bet vēl 18,4% neplāno piedalīties vēlēšanās, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā "Latvijas faktu" veiktā sabiedriskās domas aptauja.

No aptaujātajiem par "Saskaņu" bijuši gatavi balsot 8,2% respondentu, par "Attīstībai/Par/Progresīvie" (APP) - 8,1%, par Latvijas Krievu savienību (LKS) - 5,4%, par "Jauno Vienotību" (JV) - 4,7%, par "Gods kalpot Rīgai" (GKR) - 4,5%, par "Jauno Saskaņu" - 3,9%, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - 3,6%, par "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienību (LRA) - 3,3%, par Jauno konservatīvo partiju (JKP) - 1,6%, par "Alternative" - 1,2%, par "KPV LV" - 1%, par "Vienoti Latvijai" - 0,8%, bet par "Centra partiju" - 0,3% aptaujāto.

Aprēķinā neiekļaujot neizlēmušos un tos, kas nolēmuši nepiedalīties, aptaujas dati liecina, ka 5% barjeru varētu pārvarēt un domē iekļūt astoņi politiskie spēki. No aptaujātajiem, kuriem ir noteikta politiskā izvēle, par "Saskaņu" balsotu 17,7%, par APP - 17,3%, par LKS - 11,7%, par JV - 10,1%, par GKR - 9,6%, par "Jauno Saskaņu" - 8,3%, par ZZS - 7,8%, bet par VL-TB/LNNK - 7,1% respondentu.

Pārējie saraksti šādā scenārijā nepārvarētu vēlēšanu barjeru, piemēram, par JKP balsotu 3,5%, par "Alternative"- 2,5%, bet par "KPV LV" - 2,1% aptaujāto.

Savukārt par tīkamākajiem Rīgas mēra amata kandidātiem, par kuriem viņi būtu gatavi atdot balsis, aptaujātie nosaukuši Oļegu Burovu (GKR) - 12%, Mārtiņu Staķi (APP) - 11%, Konstantīnu Čekušinu (S) - 8%, Vilni Ķirsi (JV) - 5%, Lindu Ozolu (JKP) - 5%, Viktoru Valaini (ZZS) - 5%, Ralfu Nemiro (KPV LV) - 4% - un Eināri Cilinski (VL-TB/LNNK/LRA) - 3%.

Aptauja veikta laikā no 14. līdz 18.augustam, telefoniski aptaujājot 498 Rīgā deklarētus Latvijas pilsoņus vecumā virs 18 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu