PVO pārstāvis: Savlaicīgi lēmumi ļāva Latvijai Covid-19 inficēto skaitu ierobežot aptuveni par 50% (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
PVO Eiropas reģionālā direktora īpašais pārstāvis Latvijā Dr. Mišels Tirēns piedalās preses konferencē par valsts kompensējamo zāļu izrakstīšanas jauno kārtību, kas stāsies spēkā no šā gada 1. aprīļa.
PVO Eiropas reģionālā direktora īpašais pārstāvis Latvijā Dr. Mišels Tirēns piedalās preses konferencē par valsts kompensējamo zāļu izrakstīšanas jauno kārtību, kas stāsies spēkā no šā gada 1. aprīļa. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas valdības savlaicīgā lēmumu pieņemšana ļāva ieekonomēt laiku, tādējādi ātrāk mazinot Covid-19 izplatību un saslimstības rādītājus, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā direktora īpašais pārstāvis Latvijā Mišels Tirēns.

Šeit kopumā ir trīs faktori, norāda Tirēns. Pirmais ir sabiedrības uzticība politiķiem, jo, parādoties Covid-19, cilvēki saprata, ka kaut kas patiešām notiek, un viņi uzticējās valdībai, viņš sacīja. Tāpat, kā atzīmē PVO pārstāvis, Latvijā valdība ir savstarpēji vienota un lēmumu pieņemšanā ir iesaistīti visi ministri.

"Šeit arī jāpiebilst, ka premjerministram Krišjānim Kariņam (JV) ir izdevies stiprināt Ministru kabineta vienotību, kas rezultātā ir atmaksājusies ar cilvēku uzticību valdībai," skaidroja PVO pārstāvis.

Tajā pašā laikā arī valdība vairāk uzticas sabiedrībai, kas nozīmē, ka ir izveidojusies savstarpēja uzticība starp lēmumu pieņēmējiem un iedzīvotājiem, pārliecināts Tirēns.

Vienlaikus, pateicoties Kariņa valdības pieejai, lēmumi ir balstīti uz ekspertu viedokļiem un statistikas datiem. "Lai gan tā ir ļoti delikāta pieeja, tā nostrādāja Latvijas gadījumā," piebilda Tirēns.

Tāpēc tagad, pēc eksperta paustā, pieņemot lēmumu par, piemēram, mācību iestāžu darbību, valdībai nav lieki jātērē laiks, lai nonāktu pie vienprātības vai pārliecinātu iedzīvotājus.

"Pandēmijas apstākļos lēmumu pieņemšana ir visbūtiskākais aspekts," uzsver Tirēns. Pat dažu dienu starpība lēmumu pieņemšanā ir svarīga šādos apstākļos, jo, sasummējot šo papildu nepieciešamo laiku katra lēmuma pieņemšanai, secināms, ka valdība, kurai piemīt trīs minētie faktori, var pieņemt katru lēmumu aptuveni trīs reizes ātrāk, viņš norādīja.

Ņemot vērā minēto, Latvijai izdevās samazināt inficēšanās gadījumu skaitu par teju pusi salīdzinājumā ar valstīm, kur bija analoģiski apstākļi, apgalvo Tirēns.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu