VIDEO ⟩ Ko darīt ar bērnu ratiņiem? Autobusa šoferis Siguldā atsakās pārvadāt jauno māmiņu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Mālpiliete Agnija piedzīvojusi nepatīkamu atgadījumu Siguldas autoostā, kopā ar bērniem paliekot aiz autobusa durvīm, jo šoferis atteicies jauno māmiņu ielaist salonā ar mazuļu ratiņiem. Tikmēr Valsts autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone atzīst, ka šādos gadījumos izvērtējums un galavārds ir autobusa šoferim, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Sieviete raidījumam stāsta, ka aicinājusi dēlu iekāpt autobusā pirmajam un lūgt šoferi atvērt vidējās durvis, lai viņa varētu pa tām iekļūt ar bērnu ratiņiem, kuros gulējusi viņas meita. Vadītājs izkāpis no transportlīdzekļa un teicis, ka rati jānovieto bagāžas nodalījumā. Agnija paskaidrojusi, ka reiz bērnu ratiņi tajā pamatīgi nosmērējušies un notīrīt auduma pārsegu bijis teju neiespējami.

Šoferis neesot atbildējis, iekāpis autobusā, aizvēris durvis un aizbraucis, atstājot ģimeni aiz durvīm.

Agnija ar bērniem nokļuvusi mājās tikai pēc vairākām stundām. Nākamā autobusa šoferis bijis daudz atsaucīgāks un nav licis ratiņus ievietot bagāžas nodalījumā. Sieviete pateikusies šoferim, taču ir neizpratnē, kādēļ autobusu vadītāju starpā valda tāda nevienprātība - kamēr viens ir atsaucīgs un pieļauj ratiņu pārvadāšanu, cits rīkojas pretēji.

"Lai arī Ministru kabineta noteikumi paredz, ka bērnu ratiņus sabiedriskajā transportā var pārvadāt bez maksas, iepriekš nepiesakot, mēs esam saskārušies ar atsevišķiem gadījumiem, kad realitātē to izpildīt ir bijis sarežģītāk. Autobusa salonā bagāžu var pārvadāt tad, ja nav bagāžas nodalījuma un ja tas netraucē citiem pasažieriem. Un autobusa vadītājs arī ir tas, kas izvērtē uz vietas apstākļus, ko tad darīt ar šo bagāžu, kur būtu piemērotākā vieta, kur to vest," stāsta Valsts autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Raidījums novērojis, ka Siguldas autoostas pieturvietās stāv dažāda izmēra autobusi. Kāds šoferis paskaidro, ka ne visos autobusos iespējams ievietot bērnu vai invalīdu ratiņus, tāpat arī ne visiem autobusiem ir bagāžas nodalījums.

Agnija gan nepiekrīt, ka autobusā ratiņi kādam būtu traucējuši. Viņa pa logu ievērojusi, ka sēdvietas aizņēmuši vien septiņi vai astoņi pasažieri.

Pārvadāšanas uzņēmums "CATA" atbalsta šofera izvēli un skaidro, ka ne visos autobusos ir iespējams novietot bērnu ratiņus tā, lai tie netraucētu citiem.

Šī iemesla dēļ pastāv iespēja izmantot bagāžas nodalījumu, kuri tiekot tīrīti tik bieži, cik nepieciešams, lai pasažieru mantas galapunktā nonāktu tīras.

"Reisu no Siguldas izpildīja autobuss, kam pretī otrajām durvīm ir izvietoti pasažieru sēdekļi, līdz ar to tehniski nav iespējams tur ievietot bērnu ratus. Autobusa vadītājs izkāpa no autobusa, piedāvāja pasažierei ievietot bērnu ratus bagāžas nodalījumā, kā to nosaka bagāžas pārvadāšanas noteikumi. Pasažiere no šādas iespējas atteicās," stāsta Lotārs Dravants, AS "CATA" Pasažieru pārvadājumu dienesta vadītājs.

Autotransporta direkcijā gan mierina, ka jau pavisam drīz šai problēmai būšot atrisinājums. 

Zane Plone atklāj, ka ir izsludināts konkurss par sabiedriskā transporta pakalpojumiem no 2021. gada, un pēc tam, kad tiks parakstīti līgumi ar uzvarētājiem, risinājums būšot atrasts, jo vairāk nekā 70% autobusu būs pielāgoti tam, lai varētu pārvadāt personas ar funkcionāliem traucējumiem un bērnu ratiņus.

To, vai autobuss piemērots, lai brauktu ar bērnu vai invalīdu ratiņiem, pasažieri varēs redzēt transportu kustību sarakstā, kur reisi tiks īpaši atzīmēti.

Video: Noskaties sižetu!

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu